Cresterea copilului

#sarcina #avort #insarcinata #gravida #copil

Cum sa treci peste pierderea unei sarcini

pierderea sarcinii iti pune amprenta asupra starii tale de sanatate , insa nimic nu poate fi comparat cu trauma emotionala prin care treci. Chiar daca multe femei prefera sa isi ignore starile sperand ca la un moment dat, vor reusi sa se refaca emotional, este important sa iei atitudine si sa te pui pe picioare, pentru a face din nou planuri de marire a familiei.

Constientizeaza starile prin care treci

 

Imediat dupa pierderea sarcinii, incearca sa iti acorzi un timp in care sa iti exteriorizezi sentimentele, chiar daca primul tau gand va fi sa fii puternica in speranta ca vei trece repede peste trauma suferita.

Nu ignora insa durerea pe care o simti, pentru ca altfel risti sa intri intr-o depresie serioasa. Nu exista o perioada specifica de refacere, indierent de cat de avansata era sarcina ta. Da-ti timp insa sa plangi, sa suferi pentru pierderea ta, pentru ca astfel te vei putea descarca de toate sentimentele acumulate.

Fii insa constienta de ceea ce urmeaza. Pentru majoritatea femeilor, pierderea suferita este asociata cu singuratatea si izolarea de familie si prieteni. Ai grija insa, pentru ca aceasta stare iti poate afecta si celelalte aspecte ale vietii tale, respectiv relatia cu partenerul si cariera.

Pe langa dorinta de a fi singura, multe femei incep sa se simta vinovate. Acestea cred ca, daca ar fi facut ceva anume diferit, nu ar fi baut un pahar de vin in timpul sarcinii sau ar fi mers la doctor mai des, ar fi putut preveni cele intamplate. Aceste ganduri iti pot da tarcoale pentru saptamani intregi, ingreunandu-ti procesul de vindecare.

De asemenea, vei simti poate cum invidia si gelozia pun stapanire pe tine atunci cand vezi o alta femeie insarcinata , fie ca acea persoana nu iti este cunoscuta sau iti este chiar prietena. Nu te ingrijora insa, pentru ca aceste stari vor disparea in timp, atunci cand incet incet te vei recupera emotional.

Nu neglija sentimentele partenerului

 

pierderea unei sarcini isi pune amprenta si asupra partenerului tau. Poate ca acesta nu trebuie sa indure si trauma fizica, dar asteptarile sale au avut de suferit. De aceea, poate ca nu vei descoperi in acesta sprijinul pe care il asteptai. Exista sanse mari ca partenerul tau sa devina mai nervos decat de obicei, chiar daca refuza sa recunoasca faptul ca pierderea sarcinii ii determina si starea de spirit.

De asemenea, este posibil ca acesta sa refuze sa discute despre ce s-a intamplat, pentru ca se teme sa nu te supere si mai mult. Fii sincera cu partenerul tau: spune-i ca nu esti pregatita sa discuti despre subiect, insa nu uita sa te intorci la acesta atunci cand vei fi pregatita sa infrunti situatia. 

Nu lasa pierderea suferita sa va afecteze relatia. Fiecare dintre parteneri va dori sa aiba o perioada de izolare, insa nu face din aceasta o stare permanenta. Chiar daca iti vine greu, spune-i celui iubit ceea ce simti. Vei descoperi ca din orice rau poate iesi ceva bun – va veti apropia mult mai mult si va veti dovedi ca relatia voastra este mai puternica.

Cauta sprijin

 

Aceasta va reprezenta cea mai dificila etapa a procesului de recuperare; apeleaza insa cu incredere la partener, la familie si la prieteni. Ca si in cazul partenerului, este important sa vorbesti cu sinceritate despre sentimentele tale, pentru ca in caz contrar, toti din jur vor incerca sa se poarte cu manusi fata de tine, iar acest lucru te va face sa te simti ciudat.

Pentru a-i face pe membrii familiei sau pe prieteni sa inteleaga faptul ca este in regula sa vorbeasca despre acest subiect, trebuie sa faci tu primul pas – sa ceri sprijinul lor.

Apeleaza si la alte femei care au trecut prin aceeasi situatie ca si tine. Vei gasi destule forumuri de specialitate unde fiecare persoana care a trecut prin asa ceva incearca sa gaseasca alinare si puterea de a trece peste ce s-a intamplat.

De asemenea, daca simti ca lucrurile iti scapa de sub control, apeleaza la un psiholog. Cateodata, o discutie cu o persoana necunoscuta, dispusa sa te asculte, poate face mai mult bine decat crezi.

Scrie totul intr-un jurnal

 

Incearca sa iti constientizezi sentimentele, sa le traiesti, sa le consumi si sa treci mai departe. Daca iti vine greu sa vorbesti despre tine, atunci scrie totul pe hartie. In plus, un jurnal este personal, asa ca poti scrie totul in mod sincer, fara sa te mai ascunzi. Poti citi mai tarziu ceea ce ai scris si sa iti analizezi sentimentele. Studiile au demonstrat faptul ca persoanele care tin un jurnal reusesc sa se recupereze mai usor.

Stabileste reguli

 

Va fi destul de difcil pentru familia si prietenii tai sa treaca prin aceasta situatie alaturi de tine, daca nu stiu cum sa se comporte astfel incat sa nu te raneasca. Spune-le daca ai nevoie de o perioada de singuratate, in care sa nu fii contactata de nimeni si roaga-i sa iti respecte deciziile. Atunci cand te simti pregatita, comunica-le daca te simti pregatita sa vorbesti despre cele intamplate sau daca preferi sa nu amintiti subiectul.

Ia-ti liber o perioada

 

O schimbare de decor ar putea sa te ajute sa treci mai usor peste pierderea suferita. Incearca sa iti iei liber de la serviciu si sa pleci, macar pentru un weekend la tara la bunici, la munte sau pur si simplu intr-un loc in care sa te reculegi. Daca se poate, roaga-l pe partenerul tau sa faca acest pas impreuna cu tine, pentru a fi impreuna si pentru a va sprijini reciproc.

Pastreaza-ti amintirile

 

Dragostea pentru copilul tau nu trebuie data la o parte. Incearca sa faci un gest simbolic, gest care sa iti aminteasca de prezenta acestuia in viata ta. Unii parinti aleg sa planteze un copac, altii prefera sa doneze jucarii sau bani unor copii nevoiasi, alte persoane isi fac un blog sau un site in care isi prezinta povestea si discuta cu persoane aflate in aceeasi situatie. Un gest facut in numele copilului tau te poate ajuta sa te impaci cu tine insati si sa mergi mai departe.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare