Cresterea copilului

#viata sexuala #parinti #contraceptie #adolescenti #sex

Cum sa vorbesti cu adolescentul despre sex

Tinerii au in acest moment acces la foarte multe informatii in ceea ce priveste sexul si viata sexuala, insa nimic nu este mai bun, mai educativ si mai de ajutor decat o discutie pe care parintele o are cu copilul. Aceste conversatii trebuie sa cuprinda informatii despre sanatatea sexuala, despre raportul sexual propriu zis, despre riscuri si responsabilitate, abstinenta si metode de contraceptie .


Desi multi parinti se feresc sa discute despre sex cu adolescentul sau copilul, psihologii avertizeaza ca aceste subiecte il ajuta pe copil sa se fereasca de anumite probleme cum ar fi sarcinile nedorite sau bolile venerice.


Din pacate, s-a format ideea cum ca adolescentii care cunosc aceste detalii de la parintii lor, isi incep viata sexuala mai devreme, insa studiile realizate de-a lungul timpului au aratat ca lucrurile nu stau deloc asa. Din contra, copiii carora li s-au expus riscurile si pericolele care se ascund in spatele inceperii vietii sexuale au fost mult mai atenti si mai retinuti in acest sens sau cel putin au utilizat metodele de contraceptie potrivite.


Este esential ca toate informatiile sa fie prezentate intr-un mod obiectiv , evitand influenta religiei sau a altor credintei. Cel mai bine este ca parintele sa fie foarte bine informat si documentat inainte  de a porni toata discutia pentru a oferi copilului toate elementele necesare pentru crearea unei baze de cunostinte in acest sens.


Nu porni de la ideea ca este rau sa faca sex sau ca trebuie sa astepte pana la casatorie pentru a face acest pas. Lasa-l pe el sa isi ia singur deciziile care il privesc. Rolul parintelui este acela de a oferi informatia asa cum este ea, fara sa incerce sa influenteze intr-un mod ostentativ dorintele adolecenstului. Daca acesta primeste informatia obiectiva, pura, cu siguranta va reusi sa faca cele mai bune alegeri.


Varsta potrivita


Psihologii sunt de parere ca discutiile referitoare la sex pot fi incepute de la varste fragede, cand copilul incepe sa isi puna anumite semne de intrebare despre cum vin copiii pe lume. Copiii au curiozitati inca de la varste foarte mici, asa ca este nevoie de prezenta unei persoane care sa ii clarfice anumite aspecte si sa ii dea raspunsurile la toate intrebarile.


In mod sigur, discutiile despre sex trebuie incepute de la varsta de 12 ani, indiferent ca este vorba despre o fata sau un baiat, insa atunci cand copilul este mai mic si are diverse curiozitati, incearca sa i l e satisfaci cu ajutorul unor cuvinte alese cu mare grija.


Temele abordate

 

  • Dezvoltarea sexuala si reproducerea
  • Fertilitatea si conceptia/ contraceptia
  • Relatiile amoroase si relatiile interumane
  • Sexualitatea si diversitate sexuala, abordari culturale si religioase diferite
  • Avort
  • Confidentialitate si intimitate
  • Moduri de a se confrunta cu presiunea celorlalti adolescenti
  • Consimtamatul sexual.
     

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului