Cresterea copilului

#divort #despartire cuplu #divort cuplu #efecte divort

Cum sunt afectati copiii in cazul unui divort

Divortul a constituit multa vreme un motiv de discutii pentru specialisti, in incercarea de a stabili cum si cat de mult sunt afectati copiii de acest eveniment care are loc in familie.

Iata in continuare cateva dintre cele mai importante constatari facute in urma studiilor:
 

Copilul nu vrea divortul


Divortul, ca trauma emotionala, nu poate sa nu aiba niciun impact asupra copiilor. Conform lui Steven Earll, terapeut si consilier licentiat , copiii mici tind sa-si priveasca parintii ca pe niste super-oameni capabili sa gaseasca solutii la absolut orice problema. De aceea, ei se asteapta ca in final mama si tata sa se impace si totul sa fie ca inainte. "Pentru un copil, divortul ameninta siguranta de baza a acestuia si increderea ca parintii vor avea grija de el" spune Steven Earll.

Potrivit specialistilor, in viziunea unui copil despre familie si relatiile de familie, imaginea perfecta este cu mama si tata impreuna. Orice alta configuratie, orice alta relatie provoaca un conflict deoarece este vazuta ca o tradare sau un element intruziv.
 

Efectele divortului asupra copiilor


Peste 30 de ani de studii si cercetari asupra efectelor negative ale divortului asupra copilului au aratat mai multe lucruri, situatii si comportamente. Studiile arata ca traumele copiilor in urma unui divort le pot afecta viata chiar si 30 de ani mai tarziu. Ca urmare a unei cercetari realizate din 1970 in 1990 de catre Judith Wallerstein, psiholog, s-a constatat ca subiectii studiului resimteau teama de o pierdere, frica de schimbare si asteptari de esec la 25 de ani de la data la care avusese loc divortul. Alte simptome sunt anxietatea, sentimentul de singuratate, nesiguranta si nefericire.

In unele cazuri de divort, copiii au avut de suferit in plan educational si juridic. Unii copii proveniti din familii cu parintii despartiti au devenit mai slabi la invatatura , au promovat mai greu, au avut probleme cu legea, alcoolul, sexul sau drogurile. Conform unui studiu realizat de Universitatea Harvard din 1981, copiii care au asistat la divorturi repetate au luat note mai mici si au fost considerati dezagreabili de catre anturaj.

Un alt efect negativ constatat in urma studiilor il reprezinta saracia. In cazul familiilor cu parintii divortati, riscul este de cinci ori mai mare pentru copii sa traiasca in saracie, spre deosebire de copiii cu familiile intacte.

Copiii din familii cu parinti divortati sunt de 50% mai bolnaviciosi si se vindeca intr-un timp mai lung. Printre afectiuni, frecvente sunt ranile, durerile de cap, defectele de vorbire. Studiile arata ca exista si sanse mai mari ca acestia sa sufere de abuzuri. Pe langa afectiunile fiziologice, trauma emotionala are un impact puternic.

Adolescentii din familii cu un singur parinte si cei din familii mixte prezinta un risc de trei ori mai mare sa aiba nevoie de consiliere psihologica . In acelasi timp, s-a constatat ca in cazul copiilor din familii cu un divort au mai multe probleme de ordin psihologic decat copiii din familii unde a avut loc un deces.

Sursa foto: crazyphoenix.wordpress.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului