Cresterea copilului

#tata #familie #copil

Cum ti se schimba viata cand devii tatic

"Voi fi un tata bun?" este intrebarea pe care si-o pun cei mai multi barbati atunci cand afla ca vor avea un copil.

Viata oricarui parinte trece prin schimbari importante dupa venirea pe lume a primului copil. Pentru cei mai multi barbati, sacrificarea timpului liber nu devine o corvoada, timpul petrecut cu nou-nascutul fiind apreciat de majoritatea parintilor.

Multi vad nasterea primului copil ca pe o renuntare la viata lipsita de griji, dar, odata ce trec prin aceasta experienta, nu au regrete.

Pentru a trece cat mai bine peste perioada sarcinii si a nasterii, trebuie sa te pregatesti din timp.

 

Sarcina

 

Cele noua luni de sarcina pot fi o incercare grea pentru viitorul tatic. Corpul mamei trece prin nenumarate schimbari, iar excesul de hormoni poate avea efecte foarte puternice asupra emotiilor mamei.

Viitorul tatic trebuie sa o sustina pe mama in aceasta perioada. Pentru a nu se simti exclus,  el poate sa o insoteasca la toate verificarile medicale si la cumparaturile necesare pentru copil.

Cea mai buna metoda pentru ca barbatul sa se pregateasca de nasterea primului sau copil este citirea unor carti dedicate tatilor.

In timpul sarcinii, barbatul ii poate arata sotiei cat de mult o iubeste, deoarece nu vor avea foarte mult timp pentru a lucra la relatia de cuplu dupa sosirea micutului sau micutei.

 

Nasterea

 

In cele mai multe spitale din Romania, accesul tatalui in sala de nasteri este interzis, astfel ca mama trece singura prin experienta nasterii.

Rolul tatalui este insa important. Atunci cand femeia ajunge in ultimul trimestru de sarcina, viitorii parinti trebuie sa poarte o discutie despre preferintele legate de anestezie, analgezice si tratament. Daca mamica isi pierde cunostinta in timpul nasterii, va fi datoria ta sa te asiguri ca este tratata asa cum isi doreste.

Dupa cele noua luni in care taticul a fost cat mai grijuliu cu mama, acum atentia se concentreaza asupra copilului. Acest lucru va schimba temporar relatia in orice cuplu.

Viata sexuala este afectata puternic de nasterea primului copil, iar tatal trebuie sa aiba rabdare cu mama copilului pana cand aceasta este pregatita fizic si emotional sa o reia.

 

Viata de tatic

 

Cei mai multi barbati sunt speriati de pierderea independentei odata cu venirea pe lume a primului nascut.
Primele luni dupa nastere sunt dificile, in sensul ca parintii trebuie sa renunte la timpul liber si de multe ori si la somn, pentru a-l ingriji pe nou-nascut .

Odata ce bebelusul incepe sa doarma mai mult, parintii vor avea insa mai mult timp pe care il pot petrece impreuna, sau pentru activitatile personale.

Cel mai important element este comunicarea, deoarece o relatie tensionata intre parinti poate dauna relatiei pe termen lung.

In primii ani, poti petrece timp cu fiul sau fiica ta in timp ce te uiti la televizor sau in timp ce citesti. Responsabilitatile proaspatului tatic nu il vor coplesi toate in acelasi timp. Important este sa inveti din greseli si sa te adaptezi. Ai stiut ca vei fi un sot bun cand te-ai casatorit?

Discuta aspectele problematice cu un medic sau cu alti tati si nu te vei simti singur. Discutiile cu alti proaspeti parintii te pot ajuta in a planifica multe lucruri, pornind chiar de la bugetul familiei modificat odata cu extinderea ei.

 

Avantaje pentru tati

 

Cei mai multi barbati se ingrijesc mai bine odata ce devin tati. Noile responsabilitati ii fac sa ia decizii mai bune pe termen lung. Apropierea de mama si copil poate fi o sursa excelenta de combatere a stresului cotidian.

Odata ce ai devenit tatic, vei invata sa ai mai multa grija cu cei din jur, iar sansele de a cadea in depresie cronica scad simtitor fata de barbatii care traiesc singuri.

Nasterea unui copil iti poate crea si o satisfactie ridicata la locul de munca. Task-urile zilnice devin mai putin grele atunci cand le compari cu responsabilitatea de a intretine familia.

Nu uita ca atatia barbati au trecut prin aceasta experienta si au supravietuit. Nimeni nu stie instinctiv cum sa fi un tata bun, totul se invata. Nu evita sa citesti carti specializate pentru tati si nu uita ca venirea pe lume a primului copil este o experienta unica, de care trebuie sa te bucuri, nu sa te sperii.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Top

Sfatul expertului