Un mod eficient de organizare a timpului liber al copiilor il reprezinta cursurile. De la optiunile devenite deja clasice – limbile straine, arte, sport, pana la lectii inedite de pregatire pentru societate, copii beneficiaza de oferte variate.

Parintii incep sa isi inscrie copii la diferite activitati extrascolare inca de la varsta de 2 ani, 2 ani si jumatate. Alegerea ar trebui sa se faca dupa ce s-au observat in prealabil aptitudinile, inclinatiile si preferintele acestora.

Unii parinti prefera sa isi inscrie copilul la mai multe cursuri, pentru a-i oferi acestuia posibilitatea de a elimina activitatile care nu ii plac si de a le aprofunda pe cele preferate. In acest sens, majoritatea scolilor care ofera acest gen de activitati propun ca prima lectie sa fie gratuita.

Desi fiecare parinte este subiectiv si isi poate indruma copilul catre o activitate pe care o considera potrivita pentru acesta, ar fi ideal ca cei mici sa fie lasati sa aleaga ceea ce le face placere si pentru care prezinta o reala inclinatie.

Printr-o stransa comunicare intre parinte si profesor, prin evaluarea rezultatelor, inscrierea la diferite concursuri si observarea atitudinii copilului fata de curs, se poate concluziona cu usurinta ce anume i se potriveste fiecaruia.

Limbile straine

Printre cele mai cautate cursuri se afla cele de limbi straine. Engleza si germana se afla in topul preferintelor, fapt ce se regaseste si in multitudinea de oferte. Urmeaza spaniola, franceza, italiana, chiar si japoneza, multi dintre copii fiind entuziasmati sa invete aceasta limba. Pentru ca numarul cerintelor este destul de mare, exista si foarte multe alternative. Scolile private aduc invatarea limbilor straine intr-un cadru interactiv si incearca sa obtina rezultate prin metode noi si placute copilului.

Printre cele mai cunoscute scoli particulare de limbi straine se numara: International House of Bucharest, Lexis, Brains, Centrul de Limbi Straine Ariel, Centrul Educational Fides. Pretul unui curs variaza intre 500 si 800 lei.

De asemenea, limbile straine pot fi invatate si de acasa, prin corespondenta sau prin intermediul cursurilor pe calculator. Cel mai cunoscut distribuitor de cursuri prin corespondenta este Eurocor, iar un astfel de program costa aproximativ 350 lei, pentru 18 lectii.

In Romania, exista online un program interactiv pentru copii de invatare a limbii engleze. Datorita sponsorilor, acest program se poate descarca gratuit.

Pana la varsta de 18 ani, copiii pot urma gratuit cursurile de engleza si franceza ale Palatului National al Copiilor.

Artele

In categoria celor mai solicitate cursuri se situeaza si artele. In functie de optiuni, artele dezvolta cunoasterea frumosului, tinuta corpului, expresivitatea, posibilitatea de a comunica mai deschis cu cei din jur.

Arta dezvolta si formeaza gusturile, ajutandu-i pe copii sa isi exprime emotiile prin creativitate si imaginatie.

Muzica

Exista numeroase oferte in domeniul muzicii, pornind de la canto vocal pana la descifrarea unui instrument. De asemenea, copiii au posibilitatea de a cunoaste diferite genuri muzicale si de a-si orienta lectiile in functie de preferinte: jazz, clasic, popular etc.

Copiii care isi doresc sa invete tainele muzicii se pot inscrie la cluburile de profil, ca de exemplu Clubul Contrapunct sau Rogvaiv. Preturile sunt de aproximativ 25 lei, pentru o ora de curs. De asemenea, Palatul National al Copiilor, Scoala de Muzica si Arte Plastice nr.2, Scoala Generala de Muzica si Arte Plastice Nr. 3 ofera gratuit lectii de pian si canto.

Dans

Dansul este sinonim cu gratia si miscarea libera a corpului, iar parintii isi indeamna copiii sa devina inca de mici adevarati dansatori. Acestea sunt impartite de asemenea pe stiluri, copilul avand posibilitatea de a alege intre balet clasic sau contemporan, dansuri latino , populare sau moderne.

Printre cele mai cautate genuri de dans se numara dansurile latino si dansul sportiv. Scolile de dans Phoenix, DanceTime sau Pygmalion organizeaza cursuri pentru copiii, preturile fiind de aproximativ 400 de lei pentru un numar de sedinte stabilit in prealabil. Palatul National al Copiilor ofera cursuri gratuite de dans sportiv si modern. Pentru cei care vor sa incerce dansul contemporan, Centrul National al Dansului Bucuresti organizeaza cursuri a cate zece lectii, pentru 200 lei.

Baletul se regaseste destul de des printre preferintele parintilor, care vor sa isi formeze copilului o tinuta corporala armonioasa. Copiii pot lua lectii de balet in cadrul scolilor Giuliana, Balet Art sau La Sylphide. Preturile cursurilor variaza intre 100 si 200 lei, lunar.

Step

Din categoria lectiilor cu ritm fac parte si cursurile de step. Acestea se desfasoara pe mai multe etape, programa unui astfel de curs incluzand miscare, exercitii ritmice, invatarea pasilor de baza si improvizatie. Clubul Casuta cu Povesti organizeaza cursuri de ritmuri si step pentru copii. Momentan clubul se afla intr-o perioada de restructurare a cursurilor.

Actorie

Aflandu-se in stransa legatura cu stepul, cursurile de actorie incep sa devina din ce in ce mai populare in randul preferintelor copiilor. Acestea implica, de asemenea, etape de improvizatie, jocuri de cunoastere, lectii de dictie si aplicarea cunoastintelor deprinse in interpretarea de poezii si piese de teatru.

Copiii se pot inscrie la cursurile de actorie ale studioului EllaArts, Teatrul BonTon, Cursuri Actorie sau compania Momo. Preturile unui astfel de curs variaza intre 80 si 650 lei pe luna, sau aproximativ 25 lei pentru o sedinta. Gratuit, Palatul National al Copiilor ofera de asemenea, cursuri de actorie.

Costume si machiaj pentru scena

Pentru copiii care vor sa descopere tainele teatrului si din culisele acestora, exista si cursuri de realizare a costumelor si al machiajului pentru scena . Un astfel de curs este oferit gratuit si isi propune sa incurajeze creativitatea celor mici.

Marionete

De asemenea, copiii pot lua lectii de confectionare si manuire a papusilor marionete. Un astfel de curs este propus de Center Stage, pentru pretul de 200 lei/8 sedinte.

Animatie

Printr-un curs de film de animatie, copiii au sansa sa intre in contact cu lumea din spatele productiilor de desene animate si sa se familiarizeze cu productia acestora. Prin acest curs, cei mici sunt introdusi in lumea filmului de animatie, invata notiuni generale de soft, montaj, sunet , scenaristica , imagine si studiaza expresia corporala. Momentan, clubul se afla intr-o perioada de restructurare a cursurilor.

Desen si pictura

Copiii inzestrati cu talent pentru desen si pictura pot beneficia de un astfel de curs care sa le permita dezvoltarea aptitudinilor. Pentru cei care cauta o variatie in domeniu, exista de asemenea, oferte de cursuri pentru ceramica sau in domeniul designului vestimentar.

Center Stage sau Agora Studio ofera abonamente lunare, contra sumei de aproximativ 200 lei. De asemenea, acest gen de cursuri sunt organizate gratuit de catre Palatul National al Copiilor, Scoala de Muzica si Arte Plastice Nr.2, Scoala Generala de Muzica si Arte Plastice Nr. 3.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului