Cresterea copilului

#dantura #dinti #sarcina #gravida

Dantura femeii in timpul sarcinii

Femeile insarcinate au sanse mai mari de a se confrunta cu probleme ale dintilor, iar partea grava este ca afectiunile netratate in acest sens pot provoca diverse complicatii in ceea ce priveste sarcina. Printre cele mai frecvente afectiuni se numara , bolile periodentale si chiar .


Gingivita


Gingivita este cea mai frecventa afectiune dentara in timpul sarcinii si apare la mai bine de 50% din femeile insarcinate. Aceasta afectiune se manifesta prin inrosirea gingiilor si sangerarea acestora (in special la si la utilizarea atei dentare).


Gingivita este provocata de particulele mici de mancare care se prind de dinti, mai ales in zona gingiilor, iar ceea ce duce la provocarea bolii sunt bacteriile atrase de aceste particule si actiunea pe care ele o au asupra danturii.


Femeile insarcinate sunt mai expuse gingivitei deoarece nivelurile crescute de esterogen si protesteron in organism duc la cresterea circulatiei sangelui, in special in zona gingiilor.


Boli periodentale


Netratata, gingivita duce la o boala periodentala, cunoscuta sub numele de boala gingiilor (infectie severa la nivelul gingiilor) care distruge oasele si fibrele care ajuta dintii sa fie puternici si sanatosi.


Printre simptomele bolii se numara sangerare puternica, infectie si chiar . Pentru a nu se ajunge aici, este recomandat sa te speli pe dinti dupa fiecare masa, iar daca ai ajuns la gingivita, mergi cat mai repede la medicul stomatolog pentru a repara problema.


Tumori


Gingivita si bolile periodentale se pot transforma rapid in tumori care se manifesta prin umflaturi la nivelul gingiilor, care se simt si sunt dureroase mai ales atunci cand mananci, inghiti sau chiar vorbesti. Aceste tumori pot fi indepartate de catre dentist.


Cum sa ai grija de dantura atunci cand esti insarcinata:

  • Spala-te pe dinti dupa fiecare masa si eventual inca o data inainte de culcare;
  • Opteaza pentru o pasta de dinti special destinata tratarii gingivitei;
  • Clateste-te cu apa de gura dupa fiecare periaj ;
  • Inainte de a-ti peria dintii, utilizeaza ata dentara;
  • Evita dulciurile;
  • Consuma mult calciu si vitamina C.
     

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare