Cresterea copilului

#copii #udare pat #solutii udare pat

De ce copilul tau uda patul si ce poti face pentru a scapa de aceasta problema

Udarea patului in timpul noptii (enurezisul nocturn) este o manifestare frecvent intalnita la copii, in special la cei cu varste cuprinse intre doi si sapte ani. Copilul tau procedeaza la fel? Pentru a putea gasi cele mai bune solutii care sa va scape de aceasta problema, trebuie sa cunosti cauzele care o declanseaza.


Cauze care favorizeaza udarea patului in timpul noptii

Dupa ce dezveti copilul de folosirea pampersului si il obisnuiesti cu utilizarea olitei, apoi a toaletei, este frustrant sa vezi ca uda patul in fiecare noapte. Dar trebuie sa stii ca aceasta manifestare este normala, din mai multe motive.

  • vezica este mica si nu suporta o cantitate prea mare de urina, astfel ca udarea patului devine inevitabila
  • copilul se trezeste greu in timpul noptii
  • urinarea incompleta inainte de culcare
  • consumarea unei cantitati mari de lichide inainte de culcare
  • socurile emotionale (frica de un anumit lucru, cosmarurile, schimbarile bruste din viata lui, intrarea la gradinita etc)
  • tulburare urologica


Cum iti ajuti copilul sa nu mai ude patul

Udarea patului este o problema atat pentru copil, cat si pentru tine. El poate avea un sentiment de vinovatie si de jena, in timp ce tu te poti enerva ca nu reusesti sa il dezveti de acest obicei. Este bine sa stii ca udarea patului este o manifestare involuntara a copilului, care poate fi ameliorata prin diferite tehnici.


Trezeste-l in timpul noptii pentru a urina

Desi este bine ca un copil sa aiba un somn linistit intreaga noapte, daca obisnuieste sa ude patul este recomandat sa ii creezi un program nocturn. Mai exact, il poti trezi in fiecare noapte pentru a-l duce la baie. Cu timpul, copilul se va obisnui cu acest program si se va trezi singur pentru a urina.

Daca ai un copil cu o varsta de peste 3 ani, ii poti lasa lumina aprinsa la baie, pentru a-l ajuta sa mearga cu incredere la toaleta chiar si singur.


Redu cantitatea de lichide consumate seara

Inainte de culcare, este recomandat sa nu-i oferi copilului o cantitate mare de lichide, intrucat va simti nevoia sa urineze in timpul noptii. Tine cont de faptul ca sucurile din comert au un efect diuretic rapid si nu ar trebui consumate seara.


Incurajeaza-l sa-si asume lipsa de control

Nu este gresit daca iti incurajezi copilul sa isi asume faptul ca uda patul in timpul noptii. Roaga-l sa te ajute sa strangi lenjeria si sa o inlocuiesti cu una curata si recompenseaza-l atunci cand reuseste sa nu ude patul in somn.

Sursa foto: healthylearningpaths.org

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare