Cresterea copilului

#educatie gastronomica # alimentatie copii #copii

De ce este bine sa ii oferi celui mic o educatie gastronomica bogata

“Educatia unui copil” este o sintagma ce se opreste de fiecare data in dreptul ideii de acumulare a unor cunostinte. Asta inseamna ca singurul mod acceptat in care copilul invata este acela in care memoreaza anumite lucruri si apoi reuseste sa le exprime, ori de cate ori este cazul. Or educatia unui copil poate imbraca o multitudine de forme, de la educatia prin sport si pana la educatia gastronomica, concept de care ne vom ocupa in randurile de mai jos. De ce este importanta educatia gastronomica pentru formarea celor mici si ce rol poate avea acest concept in viata si sanatatea unui adult, ramane sa descoperi in continuarea acestui articol.

Cate putin din fiecare bucatarie a lumii

Daca spargi monotonia meselor traditionale romanesti si ii pui pe tava o paleta intreaga de bucate total straine papilelor sale, cel mic are sansa de a experimenta, inca de la varste fragede, experiente culinare diferite. Se poate indragosti la fel de bine de fructele de mare sau de condimentele asiatice, acumuland astfel o experienta gastronomica mult mai bogata decat ceilalti copii de varsta lui. Astfel, mintea sa va sparge dogmele si barierele impuse de conservatorismul cu care foarte multi parinti din Romania isi obisnuiesc inca de mici copiii, printr-o apropiere de celelalte culturi ale lumii, cu ajutorul mancarii.

Mancaruri comandate acasa

Sa comanzi mancare acasa nu este un capriciu, asa cum foarte multi romani au impresia. Timpul putin de care dispui, dorinta de a experiementa mancaruri diferite sau pur si simplu comoditatea (ce nu trebuie condamnata), au dat nastere unui obicei din ce in ce mai popular printre romani, atunci cand vin in discutie comenzile online de mancare. De aceea, trebuie sa ii oferi celui mic si aceasta optiune, pe care sa o experimenteze inca de la o varsta mica. De altfel, o comanda online este un proces in sine, de aceea ofera-i sansa celui mic sa ia parte la toata aceasta experienta, din momentul in care alegeti ce mancati si pana cand mancarea este platita, in fata usii tale.

Creativitate prin gusturi si arome

Creativitatea este pur si simplu un “muschi” pe care fiecare copil il poate dezvolta, daca este sustinut si incurajat sa o faca. Sa stii ca aromele si gusturile pe care diferitele alimente le ofera, sunt un adevarat deliciu si o punte intre papilele sale si ideile celui mic. Vorbim aici de nou, de cunoastere prin arome, de ineditul oferit de o farfurie cu seminte exotice, sau de gustul diferit al unei fripturi de vanat. In mintea copilului tau se va produce de fiecare data o imagine noua, oferita de un gust cu totul si cu totul diferit. De aceea, este bine sa ii oferi mereu cate ceva nou sa guste.

Educatia prin gastronomie este un concept ce capata din ce in ce mai multi adepti in randurile tinerilor parinti. Posibilitatea oferita astazi de gama variata de meniuri, posibilitatea comenzilor online la mancare, din mai toate bucatariile lumii si avantajele la nivel senzorial, sunt acceptate la unison ca fiind benefice pentru dezvoltarea celor mici. Incearca pe cat de mult posibil sa spargi barierele traditionale, in ceea ce priveste mancarea si modul in care cel mic trebuie sa o serveasca. Nu este niciun capriciu sa comanzi, la fel cum nu este o dogma sa stai mereu in bucatarie. Fii libera sa ii oferi celui mic libertatea de a avea optiuni, chiar si atunci cand vine vorba de mancare.

Sursa foto: Pexels.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului