Cresterea copilului

#mos craciun #cadouri craciun #adevar Mos Craciun #identitate Mos Craciun #copii Mos Craciun

De ce este bine sa lasam copiii sa creada in Mos Craciun

Copiii traiesc ritualul venirii Mosului cu emotie, bucurie si preocupare. Acest obicei dezvolta imaginatia si creativitatea copiilor. In plus, reprezinta si un ajutor pentru parinti, care ajung astfel sa-si cunoasca mai bine copiii. La un moment dat insa, cel mic trebuie lamurit despre adevarata identitate a lui Mos Craciun, moment in care parintii trebuie sa dea dovada de delicatete. 

 

Copilul care inca nu si-a format sistemul logic de gandire si care confunda realitatea cu povestile ascultate are inca “puterea” sa creada in Mos Craciun. Copilul este invatat ca va fi vizitat de un personaj si, in functie de performantele lui, de rezultatele pozitive si de comportamentul sau, va fi recompensat cu daruri. Astfel, pustiul va asocia orice efort sustinut pentru a obtine rezultate pozitive cu recompensa. Pe de alta parte, copilul se va stradui si va tine cont de acest lucru corectandu-se sau actionand astfel incat acest personaj venit de departe si care stie totul despre el sa fie multumit de el, sa aiba motive de lauda. Este nostim, dar si minunat cum copilul se straduieste, invata lucruri, indeplineste sarcini din dorinta de a fi remarcat si apreciat de Mos Craciun.

Dezvolta imaginatia copiilor

Venirea Mosului poate fi folosita ca reper de stare de bine si de multumire a copilului, dar si de stimulare a imaginatiei si creativitatii. Explicatia pe care copiii si-o ofera despre venirea si biografia Mosului sunt extraordinare exercitii de imaginatie. Si aici putem sa ii ajutam sa isi dezvolte variantele si sa-i lasam sa creeze povesti ce-i fac si pe ei personaje participative in poveste.

De ajutor si parintilor

Magia a tot ce se intampla ii aduce fericire micutului, mai ales daca adultii stiu sa intretina atmosfera placuta, calma, daca stiu sa imbine sarbatoarea cu miracolul. Ei pot folosi contextul pentru a imbunatati educatia copilului, acest eveniment putand fi fi folosit ca material pedagogic. Se poate observa cum unii copii sunt nerabdatori si nu fac fata asteptarii si disciplinei, altii sunt foarte timizi si nu indraznesc sau nu se descurca in timpul intalnirii, altii au reactii neasteptate de violenta fata de Mos Craciun, iar altii fug. Unii copii au chiar reactii fiziologice, au dureri abdominale, varsaturi, tremur, insomnii. Fiecare comportament ne spune despre acel copil cum reactioneaza in situatii speciale. Acestea pot fi intelese, corectate de parinti sau adulti. Nu este indicat sa se faca comentarii nepotrivite, copilul sa fie criticat, dar nici sa fie coplesit de generozitatea darurilor. Ca in orice latura a vietii, masura, cuviinta sunt necesare, excesul facandu-i pe copii sa nu mai aprecieze semnificatia gestului de a darui si de a primi.


De asemenea, nu este indicata pedeapsa si lipsa cadouri in aceasta perioada din cauza unor neplaceri produse anterior parintilor sau unor comportamente nepotrivite. Astfel de consecinte nu vor face decat sa intareasca atitudinea negativa a copilului.

La 7-8 ani este bine sa-i spun adevarul

Se impune o limita de varsta cand copilul trebuie lamurit despre adevarata identitate a lui Mos Craciun, dar este indicat ca acest lucru sa se faca cu delicatete. De obicei, copiii afla intr-un mod brutal ca toata credinta lor nu a fost decat un fals, iar aceasta forma de aflare a adevarului este una dureroasa. De aceea, copiii au reactii de tristete, furie, dezamagire. Nu putine sunt cazurile cand copiii plang, se revolta impotriva parintilor. Se simt pacaliti, derutati, descurajati. Din acest motiv este bine sa le spunem intr-un mod gradual, folosind discutii premergatoare, pregatitoare ca sa il previna pentru un deznodamant neplacut.

Nu este o varianta prescrisa cea de a prelungi credinta copilului peste varsta de 7-8 ani. Impactul la aflarea adevarului este insa mai greu, deoarece un copil mai mare se va simti tradat de parinti intr-un mod mai puternic, se va simti jignit ca a fost lasat sa creada un neadevar.

Cand consideram ca este timpul sa il informam, cautam cat mai mult sa accentuam ca el a fost foarte greu de convins, ca el este un copil foarte istet si ca a necesitat eforturi suplimentare fata de alti copii ca sa poata parintii sa pastreze datina peste ani. Aratati-i frumusetea obiceiului si farmecul lui si expuneti-l ca pe un joc ce merita jucat.

Dupa perioada de deruta referitoare la autenticitatea lui Mos Craciun, copilul si viitorul adult vor rememora cu placere si nostalgie momentele cand il astepta si nu putea sa adoarma de dorinta de a-l vedea pe Mos Craciun.

Sursa foto: simpsonville.com


Keren Rosner

Psiholog Psihoterapeut

Clinica Mentarex Consult 

Telefon: 0723 495380


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare