Cresterea copilului

#relatii de familie #mama #fiica #prietene #prietenie #apropiere #afectiune #familie

De ce mama ta nu-ti poate fi prietena

Atunci cand mama incearca sa depaseasca barierele si sa-i fie fiicei sale, o foarte buna prietena, relatia dintre cele doua se poate complica. Adeseori, multe mame vor sa copieze stilul de viata al fiicelor lor, in timp ce fetele, aflate la pragul maturitatii, vor sa primeasca acceptul mamei inainte de a face vreo miscare de orice fel.

La initiativa lui Oprah, Linda Perlman Gordon si Susan Morris Shaffer, autoarele cartii „Too Close for Comfort ? Questioning the Intimacy of Today's New Mother-Daughter Relationship” („Prea apropiate? Intrebari despre intimitatea relatiei mama-fiica din ziua de azi”) vin sa dea solutiile optime, atunci cand relatia mama-fiica incepe sa se clatine si ia alte intorsaturi, total nesanatoase pentru echilibrul familial.

Astfel, raspunzand la o serie de intrebari, acestea incearca sa explice de ce nu este bine ca o relatie apropiata dintre mama si fiica sa se transforme intr-una de prietenie si ce poti face atunci cand cuvantul „prietenie” defineste mai bine aceasta legatura, decat cel de „familie”.


Mama si fiica, intotdeauna pe pozitii diferite


Linda Gordon si Susan Shaffer sunt de parere ca o relatie mama-fiica trebuie sa se pastreze la acest nivel, precizand ca cele doua nu se vor gasi niciodata pe aceeasi pozitie, in acelasi timp, asa cum o fac doua prietene foarte bune.

 „O relatie de prietene presupune experiente comune. Va cresteti copiii impreuna, mergeti la acelasi colegiu, amandoua munciti etc. Mamele si fiicele experimenteaza o etapa a vietii, la un interval de timp diferit si astfel, relatia nu va fi niciodata egala”, explica Susan Morris Shaffer.

De asemenea, o alta diferenta majora intre o mama si o prietena este ca iubirea unei mame este neconditionata, in timp ce o prietena te va iubi intotdeauna, dar conditionat. De exemplu, pentru fiica ta esti in stare sa te arunci in fata trenului pentru a o apara, in timp ce pentru prietena ta cel mai mult poti suna la 112.


Apropiate vs individuale

 

Este foarte important ca mamele si fiicele sa gaseasca un echilibru intre „ a fi foarte apropiate” si a  fi „individualitati separte”. Cum este posibil acest lucru?

De exemplu, daca fiica intampina o dificultate, mama trebuie sa fie alaturi de ea, sa o sustina si sa o asculte activ. Insa, niciodata nu trebuie sa-si insuseasca rezolvarea acelei probleme, in locul fiicei. Procedand astfel, increderea in fortele proprii ale fetei erodeaza in timp si nu se dezvolta armonios.

„Cel mai bine, atunci cand simt ca fiicele lor sunt suparate, mamele ar trebui sa le dea oportunitatea acestora de a da un pas inapoi pentru a incerca sa repare singure greseala”, este de parere Linda Perlman Gordon, potrivit Oprah.com.


Mama si Internetul


Pe de alta parte, tehnologia avansata ce caracterizeaza secolul in care traim, schimba perceptia asupra unei relatii-mama fiica. Desi este buna, pentru ca poti comunica mai usor cu fiica ta, ai siguranta ca atunci cand intarzie, o poti suna si afla ce se intampla etc., nu trebuie sa invadezi spatiul fiicei tale. Cum poti sa nu cazi in plasa? Iata cum a procedat Linda Perlman Gordon.

„Tehnologia creaza oportunitatea de a stabili niste limite care sunt bune. Eu una am fost nevoita sa ma gandesc la lucrul acesta cand am primit `permisiunea` de a ma alatura Facebook-ului. Stiam ca alte persoane de varsta mea o fac, dar nu ma pasiona foarte tare subiectul pana intr-o zi in care mi-am zis: `Stii ce? Vreau sa reiau legatura cu niste prieteni din colegiu` Ca atare ca mi-am facut cont dar mi-am impus de la inceput sa nu folosesc aceasta forma de comunicare drept un pretext de a ma imprieteni cu fiica mea. Partea amuzanta a fost ca la un moment dat fata mea m-a intrebat: `De ce nu-mi ceri sa fim prieteni pe Facebook?` Si i-am spus: `Pentru ca nu mi-am facut acest cont ca sa-ti spionez tie viata ci ca sa am un lucru al meu. Daca vroiai sa fim prieteni pe Facebook, iti dadeam acceptul, binenteles. Insa, n-am vrut sa te pun in pozitia in care sa crezi ca mama ta va avea astfel acces la schimbul de informatii pe care il faci tu cu prietenii tai”.


Efectele crizei economice asupra relatiei mama-fiica


Susan Morris Shaffer, pe de alta parte, ne vorbeste despre efectele crizei economice actuale asupra unei relatii mama-fiica si cum mama isi poate ajuta fata sa-si gestioneze mai bine finantele, fara sa depaseasca insa aceasta bariera a prieteniei.

Cel mai bine este sa devii „antrenorul financiar” al fiicei tale, insa niciodata sa nu dai golul in locul ei. Ii poti spune cum este mai bine sa procedeze, unde ar putea sa faca economii si ce cale sa apuce atunci cand iti cere un sfat in privinta carierei. Insa, niciodata sa nu-i da de inteles ca mingea e la tine in teren. Problemele financiare sau de alta natura trebuie sa si le rezolve singura.


Apropierea si dezvoltarea celor doua parti: mama si fiica


Ce se intampla insa atunci cand o relatie intre mama-fiica este prea apropiata si cum afecteaza acest lucru dezvoltarea amandurora?

In ceea ce priveste fiica, Susan Morris Shaffer este de parere ca maturizarea acesteia se va face mai greu: „Daca tu, ca mama, incerci constant sa-ti salvezi fiica, atunci cum va putea aceasta sa simta ca este pe picioarele ei? Ca isi poate purta singura de grija?”
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare