Cresterea copilului

# relatia cu copilul #psihologia copilului #cresterea copilului

De ce nu trebuie sa-ti minti niciodata copilul

"Cum il cresti asa il ai", cu siguranta ai auzit vorba asta referitoare la copii, care, in urma cu vreo 20-30 de ani era sfanta pentru parintii acelor vremuri. Desi ne place sa credem ca lucrurile s-au schimbat, trebuie sa recunoastem ca, in unele privinte, si parintii, si bunicii au un sambure de dreptate. Una dintre acestea este atunci cand ne mintim copilul, cu scopul de a-l disciplina, si ajungem sa fim mintiti de acesta, mirandu-ne cum de am crescut un astfel de copil. 

1. Minciuna pentru disciplinare

Cand ii spui copilului: "daca esti obraznic, nu mai vine Mos Craciun" sau "daca nu dormi acum, vine bau bau", nu faci decat sa creezi in mintea copilului niste temeri si niste frustrari nejustificate. Mos Craciun nu va mai fi o poveste frumoasa, in care oricum nu va crede decat pentru putin timp, ci o conditionare pe care nu o intelege. Multi parinti se plang ca micutii lor au cosmaruri sau le este teama de intuneric, de inaltimi de gandaci etc, dar uita ca peste zi i-au amenintat tocmai cu aceste lucruri. 

2. Minciuna prin amagire/amanare

"Daca mananci tot, mergem la zoo" si nu faci asta. "Daca dormi la pranz, iti iau o jucarie". Sunt cateva exemple, dar cu siguranta parintii pot gasi mult mai multe. Va invata ca este in regula sa minti, pentru a obtine ceva, deoarece este o minciuna usor de descoperit chiar si de copii aflati la o varsta frageda. 

3. Minciuna pentru a evita un adevar dureros

Intrebarile dificile, legate de boala, de moarte, de divort sau alte situatii dificile genereaza de multe ori minciuni. Insa solutia nu este sa mintiti copilul, care, odata expus - voit sau nu - la aceste informatii isi va pune intrebari, se va framanta. Mai bine este sa creati o poveste in jurul acestui eveniment, ii expuneti adevarul intr-un mod cat mai subtil si mai usor de inteles si de acceptat pentru el. Va invata ca viata nu este mereu usoara, dar ca in jurul lui exista mereu suficiente persoane care ii sunt alaturi cand are nevoie. 

Foto: Hepta

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului