Cresterea copilului

#copii #operatii estetice #operatii slabire #beneficii copii #operatii bariatrice

De ce operatiile de slabire ale mamei sunt benefice pentru copil

Este cunoscut faptul ca bebelusii nascuti de mame care au facut operatii bariatrice sunt mult mai putin expusi riscului de a deveni obezi la randul lor decat cei ai caror mame nu au scazut semnificativ in greutate. Care sunt insa explicatiile acestui fenomen? Descopera raspunsul in cele ce urmeaza.

Un studiu canadian publicat recent arata ca impactul operatiilor bariatrice este mult mai profund decat simpla procedura, intrucat ajuta la "rescrierea" codului genetic al viitorului copil, prin inlocuirea genelor care predispun la obezitate si la afectiuni cardiace.

Aceste descoperiri, ultimele din domeniul epigeneticii, studiul modului in care genele pot fi influentate de factori din mediul inconjurator, evidentiaza interactiunea complexa dintre gene, mediul inconjurator si stilul de viata.

Specialistii sunt de parere ca solutia pentru tratarea si prevenirea unei serii de afectiuni, precum obezitatea, problemele cardiace si bolile psihice, este descoperirea factorilor genetici care favorizeaza schimbarile fizice.


Ce sunt operatiile bariatrice


Operatiile bariatrice, sau chirurgia obezitatii, previn si corecteaza problemele medicale asociate cu obezitatea. Interventiile chirurgicale si schimbarile metabolice care rezulta ajuta la prevenirea transmiterii genelor obezitatii de la mama la fat.

Operatiile bariatrice produc schimbari metabolice in organismul mamei. Nu schimba structura ADN-ului fatului, insa modifica modul in care genele interactioneaza. Studiul mai arata si ca bebelusii nascuti de mame care au facut astfel de operatii sunt mult mai sanatosi. In plus, organismul lor este mult mai rezistent la insulina si la hipertensiune.

Majoritatea persoanelor care efectueaza operatii bariatrice pierd semnificativ in greutate, deoarece cantitatea de alimente consumata este drastic redusa, ca rezultat al micsorarii stomacului. Operatiile bariatrice de bypass schimba si modul in care nutrientii sunt absorbiti in organism, ceea ce duce la schimbari hormonale si metabolice.

Astfel, dupa operatiile bariatrice, majoritatea pacientilor trec prin schimbari radicale in stilul de viata. Aceste schimbari isi pun amprenta si asupra viitorilor copii.


Sursa foto: theglobeandmail.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului