Cresterea copilului

#refuz mancare # alimentatie copii #mancare copii #copii #parinti

De ce refuza copiii sa manance

Cand vine vorba de mancare, parintii sunt foarte stresati. Cei mai multi incearca sa controleze foarte bine alimentatia celor mici, aleg cele mai bune alimente, au grija la cantitate, la orele de masa etc. Apoi, dupa lungi chinuri in prepararea meselor, constata ca cei mici refuza orice mancare.

Cand apare refuzul copilului de a manca, apare automat si ingrijorarea parintilor, mai ales cand acest comportament devine unul regulat.

Iata care sunt cauzele ce duc la refuzul copilului de a manca!

1. Supraalimentarea copilului

Una dintre principalele cauze pentru care un copil refuza sa mai manance, este supraalimentarea copilului. Multi parinti au obiceiul de a hrani copilul cu o cantitate mai mare de mancare decat organismul lui are nevoie. Acest lucru se poate intampla inca din primele saptamani de viata sau imediat dupa diversificarea alimentatiei si poate dura pana la varste inaintate.

La bebelusii de pana in doua luni, care nu au un program de somn bun si se trezesc adesea plangand, apare adesea problema supraalimentarii, deoarece mamele considera ca acesta plange de foame.

Apoi, dupa momentul diversificarii, cand copilul consuma si lapte si alte alimente, multi parinti au tendinta de a hrani copiii in exces, dandu-le atat lapte in cantitati mari cat si alte alimente, fara a adapta cantitatile la cerintele copilului.

2. Copilul nu te vede mancand

Din lipsa de timp sau pentru ca pur si simplu vor sa manance singure, dupa ce copilul adoarme, multe mamici hranesc copiii separat. Copiii imita obiceiurile parintilor, inclusiv cand vine vorba de mancare. Asadar, sa nu-i permiti copilului sa te vada mancand este una dintre cele mai mari greseli pe care le poti face. Cel mic are neovie de o rutina in ceea ce priveste mesele zilnice, o rutina in care toata familia trebuie implicata.

3. Mamele nu sunt prezente emotional

Din cauza problemelor zilnice, a grijilor, etc, unele mame nu pot fi prezente emotional si nu se implica suficient in procesul de hranire al copiilor. Pentru nou nascuti, in special, dar si pentru copiii cu varsta de pana la 5 ani, este foarte imoportanta atentia mamei, mai mult decat hrana in sine. S-a constatat că mulţi nou născuţi au început să refuze mâncarea atunci când mamele erau indisponibile afectiv în timpul alăptării.

4. Atitudinea gresita a parintilor referitoare la mancare

Fie ca ii dau frau liber copilul sa aleaga ce sa manance sau ii pun la dispozitie mult prea multe optiuni, fie ca ei insisi au o atitudine nepotrivita fata de mancare, pe care o transmit copilului fara sa vrea la un moment dat se vor trezi cu refuzul acestuia de a manca.

Parintii preocupaţi de o silueta perfecta, care tin diete si nu consuma anumite alimente transmit, fara sa vrea, mesajul copilului ca a manca este ceva rau, care nu face bine. De aici si refuzul acestuia de a manca.

La fel, daca parintii nu consuma anumite fructe sau legume, ori alte alimente, probabilitatea ca cei mici sa le refuze este foarte mare.

5. Cresterea dintilor

Unii copii refuza mancarea in momentul in care le cresc dintii. Fie deoarece senzatia de rece/cald ii deranjeaza fie pentru ca ii dor foarte tare gingiile in momentul in care mananca.

Sursa foto: hepta.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului