Cresterea copilului

#mers #premergator #bebelus #copil

De ce sa nu folosesti un premergator

Premergatorul ii ofera copilului tau posibilitatea de a se deplasa mai rapid chiar inainte de a putea sa mearga. Cu toate acestea, obiectul ridica intrebari in ceea ce priveste siguranta bebelusului , dar si eficienta sa in a-l invata pe micut sa mearga.

 

In ciuda numelui, premergatorul nu il va invata pe copilul tau sa mearga. Acesta va intari siguranta muschilor gambei, insa nu al coapsei si al soldurilor, parti ale corpului solicitate cel mai mult in timpul mersului. Studiile au demonstrat faptul ca premergatoarele pot de fapt sa intarzie dorinta bebelusului de a merge singur, deoarece ii faciliteaza posibilitatea de a se deplasa. Mai mult decat atat, unele premergatoare ii pun in pericol siguranta.

 
Statisticile au aratat faptul ca mai mult de 27.000 de copiii au suferit, in anul 1992, rani provocate de cazaturi cu premergatorul ce i-au adus pe copii in sala de urgenta. Desi intre timp, companiiile producatoare si-au imbunatatti standardele produsului, incidentele de genul acesta au continuat sa apara.

 
Din acest motiv, Academia Americana de Pediatrie a a inceput sa lanseze avertismente pentru parinti in ceea ce priveste folosirea premergatorului. Din aprilie 2004, in Canada premergatoarele au fost interzise. Daca ai inceput sa ai indoieli in ceea ce priveste folosirea premergatorului, iata o inventariere a motivelor pentru care medicii pediatri nu recomanda acest produs:

 

Premergatorul nu il invata pe copilul tau sa mearga

 

Copiii care folosesc premergatorul vor invata mai tarziu sa mearga. De ce? Pentru ca folosind un premergator , copiii nu invata sa isi sustina greutatea, nu reusesc sa isi tina spatele drept si sa isi mentina echilibrul pentru a nu cadea.

In plus, din cauza premergatorului, copiii nu isi pot vedea picioarele si astfel, procesul de a invata sa mearga este intarziat pentru ca micutii invata prin cazaturi si observarea picioruselor. Premergatorul ii determina sa mearga pe varfuri si nu pe toata talpa picioarului, neavand astfel echilibru pentru a se sustine.

 
 

Premergatoarele pun in pericol siguranta copilului

 

Un copil in premergator se poate indeparta de parinte cu usurinta si se poate pune in pericol: cazaturile cu premergatorul pe scari, impiedicarea de diferite jucarii etc. libertatea de miscare intr-un timp mai rapid decat te-ai astepta in mod normal poate determina tot felul de scenarii periculoase: ce se intampla daca micutul ajunge sa puna mana pe o suprafata fierbinte, sau daca acesta se lasa pe fata, sprijinindu-se de premergator, fara sa mai poata respira?

 

Cel mai bine ar fi sa il inveti tu pe copil sa mearga. Sustinadu-l corespunzator, ajutandu-l sa se sprijine de mobila din casa pentru a merge, copilul va invata mult mai repede sa isi mentina echilibrul. Daca vrei sa afli mai multe despre acest subiect, citeste articolul Cum sa il inveti pe copilul tau sa mearga.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare