Cresterea copilului

#sarcina #gravida #depresie #insarcinata #copil

Depresia in timpul sarcinii

Desi sarcina reprezinta cel mai fericit moment din viata unei viitoare mamici , pentru multe femei realitatea este alta. Conform statisticilor, una din zece femei sufera de depresie in timpul sarcinii. Desi poti fi tentata sa ignori aceasta stare, medicii avertizeaza ca depresia in timpul sarcinii poate duce la nasterea inainte de termen sau chiar avortul spontan.

 

 

Esti predispusa la aparitia depresiei in timpul sarcinii daca:

 

In familia ta au mai existat cazuri de depresie

 

Daca te-ai luptat in trecut cu depresia sau daca esti usor predispusa acestei stari, atunci este posibil ca sarcina sa te impinga iarasi catre depresie. De asemenea, urmareste istoricul familiei tale si afla daca membrii acesteia au suferit de depresie, pentru ca sunt sanse considerabile ca si tu sa ai o inclinatie catre frica, stari de neliniste si atacuri de panica.

 

Te afli intr-o relatie complicata

 

Sarcina reprezinta un moment important in viata ta, de care simti nevoia sa te bucuri avandu-l pe partener aproape. Daca insa te afli intr-o relatie cu probleme, nu presupune ca venirea pe lume a unui copil va schimba totul in bine. Dimpotriva, un copil te va solicita destul de mult, cerand rabdare si intelegere din partea ambilor parinti. Incearca sa iti rezolvi situatia inca din timpul sarcinii, pentru ca un copil are nevoie de stabilitate si de afectiune, nu de certuri sau nesiguranta.

 

Ai urmat tratamente de fertilitate

 

Daca te-ai luptat pana acum sa ai un copil, este normal sa te simti stresata in timpul sarcinii, cand ai face orice pentru ca micutul sa fie sanatos si sa ai o sarcina fara probleme. Inca te afli sub influenta emotionala a perioadei in care ai incercat tot felul de tratamente pentru a avea un copil, asa ca va trebui sa iti supraveghezi starea indeaproape in timpul sarcinii. Cu cat iti vei face mai multe griji, cu atat vei fi predispusa sa cazi intr-o depresie in timpul sarcinii.

 

Ai suferit antenrior o pierdere de sarcina

 

Este normal sa fii ingrijorata daca inainte ai suferit o pierdere de sarcina. Sunt situatii insa cand mamicile trec prin cateva avorturi spontane, inainte de a reusi sa conceapa din nou si se tem ca situatia sa nu se repete. Daca nu ai reusit sa te refaci fizic, dar mai ales emotional, esti predispusa pentru aparitia depresiei.

 

Ai o sarcina cu probleme

 

O sarcina complicata te poate solicita emotional, mai ales daca trebuie sa urmezi cu strictete sfaturile impuse de medic si te temi pentru sanatatea bebelusului tau. De asemenea, faptul ca nu poti lucra sau nu mai ai aceeasi libertate de a socializa cu prietenii nu iti mai ofera echilibrul emotional pe care il capatai din diversitate si relatii sociale.
 

Viata ta este plina de evenimente stresante

 

Daca ai probleme financiare, trebuie sa te muti, in familie ai o ruda cu probleme de sanatate etc., este inevitabil sa iti iei gandul de la acestea si sa nu incerci sa gasesti solutii. Grijile te consuma insa emotional, iar in perioada sarcinii esti mai vulnerabila in fata depresiilor.

 

Ai fost victima abuzurilor fizice sau emotionale

 

Femeile care au trecut prin experienta unui abuz psihologic , verbal sau fizic, se pot simti neajutorate sau izolate; sarcina te pregateste pentru a deveni parinte, insa aceasta poate trezi amintiri pe care le credeai uitate.
 

Te confrunti cu o situatie dificila

 

O sarcina care te-a luat pe nepregatite sau pe care nu ti-o doreai, nevoia de a lua o pauza de la jobul pe care il iubeai, lipsa unui partener din viata ta si perspectiva de a fi un parinte singur sunt alte motive care te pot impinge usor catre pragul unei depresii. Modul in care constientizezi factorii de risc si determinarea de a avea un bebelus sanatos te pot ajuta sa treci mai usor peste probleme si sa te ingrijesti corespunzator de sarcina.
 

Care sunt semnele depresiei?

 

Chiar daca te consideri o femeie sanatoasa, este foarte probabil ca in timpul sarcinii sa te simti mai obosita decat in mod normal sau sa nu poti dormi corespunzator. Cand acestea sunt combinate insa cu factori de stres, precum tristetea sau singuratatea, pana la depresie mai este doar un pas.

Analizeaza-ti starile prin care treci cel putin in decurs de doua saptamani, Daca ai o zi mai proasta, insa acea stare nu se repeta, nu in mod frecvent, atunci experimentezi doar numeroasele schimbari din timpul sarcinii. Daca zi de zi intampini dificultati si simti ca faci fata cu greu acestei perioade diin viata ta, ar fi indicat sa contactezi medicul care iti surpavegheaza sarcina sau cel putin prietenii si familia. Medicul va fi cel care iti poate indica ore de terapie sau consiliere, pentru a avea ocazia sa scapi de toate temerile tale, iar familia te poate sustine emotional in aceasta perioada din viata ta.

Iata cateva semne care iti trag un semnal de alarma asupra conditiei tale emotionale:

  • Sentimentul ca nimic nu iti face placere
  • Te simti trista sau singura aproape in fiecare zi
  • Iti vine greu sa te concentrezi
  • Incepi sa plangi sau te agiti din orice lucru
  • Nu te poti odihni in timpul noptii
  • Te simti obosita si nu reusesti sa iti recapeti energia
  • Simti nevoia sa mananci tot timpul sau dimpotriva, nu ai pofta de mancare
  • Te simti vinovata si pierduta
  • Ai atacuri de panica – te gandesti frecvent ca ceva rau i se poate intampla bebelusului tau

 

Cum pot preveni depresia in timpul sarcinii?

 

Chiar daca nu vei putea evita vulnerabilitatea emotionala la care esti expusa din cauza sarcinii, este important sa mentii lucrurile sub control. Constietizeaza starile prin care treci si nu iti fie teama sa ceri ajutor specializat. Iata cateva lucruri care te vor mentine pe linia de plutire.

 

Relaxeaza-te

 

Vrei sa faci o gramada de lucruri deodata si parca timpul nu iti ajunge. Curatenia prin casa, pregatirea camerei bebelusului, incheierea a cat mai multor lucruri la serviciu inainte de a intra in concediul de maternitate ar putea solicita pe oricone destul de mult.

Incearca sa iti stabilesti prioritati si sa iei lucrurile pe rand. Bucura-te de fiecare etapa pe care sa o experimentezi. Rasfata-te din cand in cand, pentru a te detensiona. Un mic dejun servit in pat, o plimbare prin parc dupa o zi obositoare, cateva pagini dintr-o carte sunt doar lucruri mici, dar de efect. Mai ales, dedica-ti timpul ingrijindu-te, pentru ca in felul acesta, ai grija de bebelusul tau.

 

Bazeaza-te pe partener

 

In aceasta perioada ai ce mai mare nevoie de sprijiniul afectiv al partenerluui tau. Petreceti cat mai mult timp impreuna. Luati-va o mica vacanta si relaxati-va. Gasiti modalitati pentru a va redescoperi. De asemenea, profita de aceasta perioada pentru a sta mai mult timp in compania familiei. Povestile despre tine cand erai mica sunt delicioase in aceasta perioada, combinate cu dragostea parintilor tai. Daca ai reusit sa iti iei liber de la serviciu, este perioada perfecta pentru a-ti vedea prietenii cu care nu ai mai tinut legatura.

 

Ai grija de tine

 

Nu lasa frustrarile sa puna stapanire pe viata ta. Dormi suficient, alimenteaza-te corespunzator, ia pauze atunci cand te simti obosita si fa cateva exercitii fizice care sa te mentina in forma. Un corp sanatos va avea ca rezultat un psihic sanatos, asa ca nu te neglija in perioada sarcinii, ci dimpotriva, incearca sa ai si mai mare grija de tine.

 

Cum pot scapa de depresie in timpul sarcinii?

 

Jumatate dintre femeile care sufera de depresie in timpul sarcinii, prelungesc aceasta stare si dupa nasterea copilului. Daca simti ca esti si tu o victima a depresiei, este important sa discuti cu medicul si sa ceri ajutor specializat. O vizita la un specialist nu reprezinta un motiv de a crede ca este ceva neinregula cu tine, dar de multe ori vorbele unui om strain,insa instruit pot face minuni. De asemenea, profita cat mai mult de ajutorul si sprijinul emotional al familiei tale. Este momentul sa te lasi rasfatata si sa te bucuri de fiecare clipa a perioadei sarcinii.

Fa-ti un obicei din a avea grija de tine. Planifica-ti pauze si ia-ti timp liber pentru a te bucura de bebelusul pe care il simti in pantec.

Imparte sarcinile casnice si diversele obligatii cu partenerul, pentru a nu te solicita fizic prea mult. Roaga-ti familia sa te ajute atunci cand vine vorba de aranjarea camerei bebelusului, cumparaturi etc.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare

Sfatul expertului