Cresterea copilului

#copii #disciplina #educatie #parinti

Disciplina pozitiva la copii

Disciplina pozitiva nu are nicio legatura cu asprimea sau duritatea, ci reprezinta o metoda de disciplinare care pune accept pe stabilirea regulilor prin respectul pentru copil, incurajand in primul rand individualitatea acestuia. Programul a fost dezvoltat de catre Jane Nelsen, iar best-sellerul „Cartile disciplinei pozitive” se bucura de un real de succes atat in randul parintilor, cat si in randul profesorilor.

 

Potrivit metodei disciplinei pozitive, exista cinci principii dupa care te poti ghida atunci cand vrei sa iti disciplinezi copilul :

 

1 Ajuta-l pe copil sa inteleaga rolul si importanta sa personala in familie, in comunitate sau in relatie cu orice grup din care face parte.

 

2 Respecta-ti si incurajeaza-ti copilul, fiind ferm, dar bland in acelasi timp.

 

3 Urmareste educatia de lunga durata; tine cont de ceea ce gandeste copilul, ce invata, ce simte si ce vrea sa devina in viitor pentru a reusi.

 

4 Invata-l pe copil sa deprinda abilitati sociale: respectul, grija fata de ceilalti, rezolvarea problemelor prin cooperare.

 

5 Ajuta-l pe copil sa descopere care sunt calitatile sale prin incurajarea individualitatii.

 

Cu ajutorul acestor principii, disciplina pozitiva ii invata pe adulti sa foloseasca, in relatia cu copiii, masura lucrurilor: sa fie fermi, dar blanzi in acelasi timp, sa nu fie excesiv de permisivi, dar sa nu abuzeze de aplicarea pedepselor.
 

 

Cum se foloseste disciplina pozitiva la copii

 

Iata cateva reguli de aur pentru a aplica disciplina pozitiva la copii:

 

  • Respecta-ti copilul si cere sa fii respectat. Daca ii vei spune de exemplu, sa taca din gura, atunci nu ii vei da ocazia sa comunice ceea ce simte. Adultul nu trebuie sa se impuna prin abuzul de autoritate, ci prin fermitate si bunatate, respectand in primul rand nevoiile copilului intr-o anumita situatie.

 

  • Identifica motivul care sta in spatele actiunilor copilului tau; incearca sa produci schimbari la acest nivel, nu  sa ii schimbi comportamentul.

 

  • In loc sa recurgi imediat la pedepse, incearca sa gasesti solutii.

 

  • Recompenseaza comportamentul pozitiv al copilului, nu doar succesul in sine.

 

  • Stabileste reguli clare si asigura-te ca micutul le-a inteles. Vorbeste-i despre consecinte intr-un mod calm.

 

  • Nu il pedepsi pe termen lung, ci opteaza pentru pedepsele scurte. Dupa ce isi indeplineste pedeapsa, arata-i cat de mult l iubesti, nu il ingnora si nu ramane in continuare suparat pe acesta.

 

  • Nu il insulta , nu il repezi si nu tipa la copilul tau.

 

  • Nu lasa furia sa puna stapanire pe comportamentul tau. Disciplineaza-ti copilul atunci cand esti destul de calm pentru a gandi rational, in beneficiul acestuia.

 

  • Inainte de a te grabi sa il pedepsesti, ajuta-l pe copil sa isi inteleaga greselile. Desi in opinia ta, motivul pentru care a facut un anumit lucru este gresit, arata-i ca ii intelegi rationamentul.

 

  • Ofera-i solutii pentru a-si indrepta greselile.

 

  • Inainte de a apela la o pedeapsa, incearca sa iti ghidezi copilul in a face alegerile cele mai bune.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Top
Top

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare