Cresterea copilului

#enterocolita #stomac #toxiinfectie alimentara #enterocolita copii

Enterocolita la copii dupa sarbatori. Cum se trateaza?

Sarbatorile de iarna presupun un meniu alimentar extrem de variat, cu multe preparate complexe, ale caror ingrediente pot lasa urme neplacute in sanatatea copilului . Una dintre ele este enterocolita , care este diferita de indigestie sau toxiinfectie alimentara , si se caracterizeaza prin inflamatia mucoasei intestinului subtire sau a colonului, cauzata de virus, bacterie sau parazit. Afla cum o tratezi la copil!
 

Cauzele enterocolitei la copil


Inflamatia este cauzata de infectia cu bacterii, virusuri sau paraziti proveniti din surse alimentare contaminate, dar si in urma unor alergii sau intolerante la unele tipuri de mancare. Consumul unor fructe si legume nespalate, dar si nerespectarea normelor elementare de igiena se pot dovedi cai de transmitere ale germenilor care cauzeaza infectia si provoaca simptomele neplacute la copii.

Mesele imbelsugate de sarbatori si nenumaratele ingrediente folosite in prepararea lor pot cauza astfel de reactii micutului tau, mai ales daca este alergic sau sufera de anumite intolerante alimentare.

Salmonella, rotavirusul, E.coli, enterovirusurile, campylobacter si virusul norwalk sunt considerate cele mai frecvente cauze ale enterocolitei si se regasesc intr-o multime de alimente tinute in conditii improprii sau in locuri in care micutul pune manuta.
 

Simptomele enterocolitei la copil


Simptomatologia enterocolitei se confunda adesea cu alte afectiuni asemanatoare, cum este indigestia sau toxiinfectia alimentara . De aceea, daca observi ca miciutul tau prezinta unele dintre urmatoarele simptome, du-l la medic pentru a afla exact cauza si a primi tratamentul adecvat:
 

  • lipsa poftei de mancare;
  • crampe abdominale severe (care scad in intensitate dupa eliminarea scaunelor);
  • greata sau varsaturi;
  • diaree;
  • stare letargica;
  • oboseala;
  • febra (rareori).


Tratamentul enterocolitei la copil


Tratamentul afectiunii depinde de gradul de severitate cu care aceasta se manifesta. Existe enterocolite severe, acute, care necesita internare in spital si ingrijiri medicale de urgenta sau forme usoare, care pot fi controlate terapeutic la domiciliu. De aceea, este important sa mergi cu el la pediatru, pentru o diagnosticare corecta si pentru primirea ingrijilor medicale corespunzatoare.

Cazurile usoare de enterocolita se trateaza la domiciliu, iar copiii sunt trecuti pe o dieta speciala. Medicul poate recomanda o perioada de repaos digestiv, ceea ce inseamna ca micutul nu va manca nimic o anumita perioada de timp.

In ciuda diareei sau a refuzului copilului de a baga ceva in gura, hidratarea este foarte importanta. In cazul in care are episoade dese de diaree, incearca sa il hidratezi cu lichide care ajuta la tratarea afectiunii - zeama de orez, ceaiuri neindulcite etc. In caz contrar, da-i sa bea apa.

Dieta alimentara a copilului bolnav de enterocolita este aceeasi cu cea a unei indigestii. Se evita mancarurile prajite, grase, lactatele (care agraveaza inflamatia intestinala), fructele si legumele crude sau sucurile acidulate ori indulcite.

Regimul alimentar consta in legume fierte, paine prajita, orez, carne de pasare fiarta sau la gratar etc.

Medicatia este administrata numai la recomandarea medicului. In cazul in care infectia este de natura bacteriana se recomanda antibiotice, insa daca este de natura virala sau parazitara, acestea sunt inutile.

Nu se recomanda administrarea antidiareicelor, deoarece iesirile frecvente afara, fie ele si moi, ajuta la curatarea intestinelor si la vindecarea bolii.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului