Cresterea copilului

#copii #sanatate #parinti #udarea patului #enurezis

Enurezisul – udarea patului de catre copil

De cateva seri, observi ca micutul tau uda asternuturile in timpul somnului si ai impresia ca acesta este prea lenes pentru a se duce la toaleta. Stiai insa ca udatul patutului este o problema cu care se confrunta aproximativ 5 milioane de copii? Afla mai multe despre enurezis sau udarea patului de catre copil si ce poti face pentru a-l ajuta pe micut sa scape de aceasta problema.

 

 

Daca pana acum nu ai mai auzit de aceasta problema, asta nu inseamna ca micutul tau este singurul de varsta sa care inca mai uda patul. Dupa varsta de 5 ani, aproximativ 15% dintre copii inca mai uda patul, iar pana la varsta de 10 ani, 10% dintre copii reusesc sa scape de aceasta problema.

Din pacate, udatul patului duce la frustrare, atat pentru parinti, cat si pentru copii: parintii au impresia ca micutii lor sunt lenesi, iar copiii cred ca ceva nu este in regula cu ei, mai ales daca primesc si mustrari din partea adultilor.
 

 

Cauzele udarii patului

 

Una dintre principalele cauze ale udarii patului in timpul noptii o reprezinta mostenirea genetica. Trei din patru copii care se confrunta cu aceasta problema au parinti sau rude de gradul intai care, candva, au trecut prin aceeasi situatie.

Alte cauze ale udarii patului sunt:

  • Dificultati in a se trezi din somn
  • Incapacitatea de a retine urina mai mult timp datorita unei vezici urinare mici
  • Insuficienta hormonului antidiuretic, cel care reduce cantitatea de urina produsa de rinichi
  • Infectii ale tractului urinar
  • Disfunctii ale valvelor uretrale la baieti sau ale ureterelor la fete si la baieti
  • Disfunctii ale maduvei spinarii

 

Problemele de sanatate reprezinta doar 3% dintre cazurile de enurezis, asa ca nu trebuie sa te ingrijorezi foarte tare. Este totusi indicat sa iti duci copilul la un consult medical , pentru a fi sigur ca ai eliminat aceste varianta de pe lista.
 

 

Cum il poti ajuta pe copil
 

 

Nu il certa

 

Intamplarile de genul acesta pot afecta increderea in sine a copilului. Primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa il sustii pe copilul tau, sa nu il tachinezi si sa nu il certi pentru o problema pe care nu o poate controla. Adu-i aminte ca nu este singurul copil care se confrunta cu aceasta problema si ca impreuna veti gasi o solutie pentru a depasi momentul.

De asemenea, roaga-i pe membrii familiei, in special pe ceilalti copii, sa nu faca glume pe seama acestui lucru, Incearca sa discuti cat mai putin aceasta problema de fata cu ceilalti membri ai familiei. O discutie in particular il va linisti mai bine pe copil.

 

Ajuta-l sa elimine aceasta problema

 

Copilul tau va invata in timp cum sa isi controleze vezica urinara , insa pana atunci are nevoie si de ajutorul tau. Un prim pas este sa il indemni pe copil ca, inainte de culcare, sa mearga la toaleta. Incurajeaza-l, de asemenea, sa se scoale in timpul noptii si sa mearga la toaleta, daca simte nevoia.

Poate ca micutului ii este frica sa mearga noaptea la baie; instaleaza lampi de veghe sau lasa lumina aprinsa pe hol. Ca sa nu il determini sa se trezeasca de prea multe ori, evita sa ii dai lichide inainte de culcare.

Rasplateste-l pe copilul tau dimineata, daca acesta a resuit sa isi mentina patul uscat. Puteti alcatui un tabel si pentru fiecare naopte pe care o trece cu bine, poti adauga pe tabel o steluta. Sarbatoriti progresul copilului.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare