Cresterea copilului

#fertilitate #infertilitate #concepere #copil #sarcina #gravida #parinti

Factori din mediul zilnic care determina infertilitatea

Iti doresti sa devii parinte, insa pana acum, inca nu ai primit vestea cea mare. In  incercarea de a avea un copil, intentionezi sa apelezi la tot felul de medici si tratamente pentru a-ti vedea visul cu ochii. Te-ai gandit insa ca raspunsul la intrebarile tale se afla mult mai aproape? Pentru a depista cauzele infertilitatii, priveste mai intai la stilul tau de viata.

Iata cateva lucruri ce iti pot influenta organismul in mod negativ , ducand la infertilitate :

 

Alimentatia

 

Ritmul tau de viata este unul alert, asa ca nu prea ai timp sa mananci corespunzator. Cu toate acestea, organismul tau resimte lipsa de elemente nutritive cu care se confrunta. Incearca sa consumi o gama variata de alimente, cu un continut scazut de grasimi, insa bogat in vitamine si minerale. De asemenea, antioxidantii precum vitaminele C si E sunt deosebit de importanti pentru fertilitate. O alimentatie sanatoasa iti va asigura si o greutate normala ; ai grija, pentru ca atat surplusul de kilograme cat si o greutate scazuta sunt factori ce determina infertilitatea.

 

Fumatul

 

Atat barbatii, cat si femeile, resimt efectele negative ale fumatului in incercarea de a concepe un copil. La barbati, consumarea a mai mult de 20 de tigari pe zi afecteaza calitatea spermei, insa asta nu inseamna ca orice numar de tigari sub limita de 20 nu va avea oricum efecte negative. Femeile se expun problemelor de sanatate atat inainte de conceptie, dar si dupa, sarcina si fatul fiind afectati de substantele nocive continute de tigari. Asa ca cea mai buna solutie ar fi sa te lasi de fumat.

 

Alcoolul

 

Daca obisnuiesti sa consumi alcool cu regularitate, atunci ar fi mai bine sa te gandesti de doua ori inainte de a consuma urmatorul pahar. S-a dovedit stiintific faptul ca alcoolul afecteaza capacitatea de reproducere , atat la barbati, cat si la femei. Ca si in cazul fumatului, alcoolul afecteaza calitatea si cantitatea spermei. Mai mult, consumul de alcool influenteaza erectia si posibilitatea de a ejacula.

La femei, alcoolul influenteaza ciclul menstrual, creste riscul avortului spontan, dar si cel al nasterii unui bebelus cu probleme de sanatate sau malformatii. Un pahar ocazional, nu iti va afecta organismul, insa daca faci un obicei din consumul de alcool, scazi considerabil sansele de a deveni parinte.

 

Temperaturile ridicate

 

Temperatura sau diferentele de temperatura la care te expui nu constituie chiar primele cauze pe care le-ai lega de infertilitate. S-a dovedit insa ca barbatii sunt cei mai afectati de acest factor. Medicii recomanda barbatilor sa evite saunele sau baile fierbinti si imbracamintea fixa pe corp, precum jeansii sau lenjeria intima mult prea fixa. De ce? Specialistii sustin ca temperatura la care ar trebui sa fie expuse testiculele, astfel incat sa functioneze corespunzator, este de 35 -36 de grade Celsius; temperaturile mult prea ridicate afecteaza calitatea si cantitatea spermei, dar si miscarile spermatozoizilor.

 

Saua de la bicicleta

 

Tot in atentia barbatilor trebuie sa intre si mersul indelungat cu bicicleta, intrucat medicii afirma faptul ca saua de la bicicleta afecteaza erectia si produce impotenta. Asta nu inseamna ca trebuie sa renunti la acest hobby, insa daca planuiesti sa mergi cu bicicleta mai mult de trei ore, ar fi indicat sa faci pauze sau macar sa incerci sa te ridici de pe sa, pret de cateva minute.

 

Expunerea la produse pe baza de chimicale

 

O expunere indelungata la chimicale si pesticide poate compromite capacitatea de reproducere, diminuand sansa unei femei de a ramane insarcinata. Evita substantele pe care le folosesti la gradinarit si produsele de curatat. Opteaza mai degraba pentru variantele bio, mult mai singure pentru viitorii parinti.

 

Stresul

 

Desi nu este un fapt dovedit, nu sunt putini medicii care iti vor spune sa iti revizuiesti viata si sa renunti la factorii de stres. Cel mai important, nu te mai ingrijora din pricina faptului ca nu reusiti sa deveniti parinti; sunt sanse mari ca, odata ce renunti la eforturi si incepi sa te bucuri de partener, veti reusi sa concepeti un copil.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare