Cresterea copilului

#obezitate #copii #sedentarism #televizor #ingrasare copii

Fiecare ora de uitat la televizor in copilarie conteaza: cu cat se vor ingrasa copiii la varsta adulta?

Uitatul la televizor timp indelungat are efecte negative pentru copii, dar probabil ca aceasta informatie iti este deja cunoscuta. Ceea ce nu stii este ca fiecare ora de uitat la televizor inseamna un sfert de kilogram in plus la greutatea corporala.

Un studiu realizat de Scoala de Sanatate Publica din cadrul Universitatii Harvard (SUA) arata ca adultii care in copilarie obisnuiau sa se uite mult timp la televizor sunt supraponderali.


Cum ingrasa televizorul

La prima vedere, televizorul nu are cum sa favorizeze ingrasarea unui copil si intr-adevar, nu televizorul ingrasa, dar impactul sau asupra creierului da. Practic, atunci cand un copil se uita la televizor, mainile lui sunt libere, ceea ce inseamna ca ii este foarte usor sa apuce un baton de ciocolata, o punga de chipsuri sau alte gustari nesanatoase. Pe deasupra, uitatul la televizor incurajeaza sedentarismul, situatie in care organismul arde caloriile cu intarziere.

Jennifer Falbe, autoarea studiului si specialist in pediatrie la Scoala de Sanatate Publica de la Universitatea Harvard, sustine ca parintii sunt responsabili pentru felul in care vor arata copiii atunci cand vor fi adulti. Daca parintii pastreaza in casa gustari nesanatoase si isi uita copiii in fata ecranului, nu ar trebui sa se mire ca acestia ajung supraponderali sau chiar obezi la varsta adulta.

Fiecare ora in plus de uitat la televizor va face ca un copil sa ia cate un sfert de kilogram in greutate.


Din 3500 de baieti, 24% sunt suporaponderali

Studiul specialistilor de la Universitatea Harvard a fost realizat pe un esantion de 3500 de baieti si 4300 de fete. Copiii au fost rugati sa spuna cat timp se uita la televizor pe zi. In urma adunarii datelor, rezulta ca 24% dintre baieti si 17% dintre fete au o greutate peste cea normala varstei si inaltimii lor, tocmai din cauza ca obisnuiesc sa se uite mult timp la televizor.

Dr Mark Tremblay, director al Institutului de Sanatate si Obezitate din cadrul Spitalului de Copii din Ontario, Canada, sustine ca o alternativa la televizor ar putea fi jocurile video. Desi nici acestea nu sunt prea sanatoase, cel putin au avantajul de a tine copilul activ si ocupat, astfel incat dispare tentatia de a consuma gustari nesanatoase.

Sura foto: mirror.co.uk

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului