Cresterea copilului

#fobie #scoala #copil #parinti

Fobia scolara

Fobia scolara este o problema care apare la 2-5% dintre copiii cu varste intre 7 si 13 ani si se manifesta cu incercarile disperate ale copilului de  a nu merge la scoala , cu lamentarile continue si chiar cu teama reala de a ramane acolo cateva ore pe zi.


Fobia scolara  poate fi caracterizata ca fiind o tulburare de adaptare. In general, copiii care nu au probleme de socializare, care nu au fost la cresa sau gradinita si care isi fac prieteni destul de greu sunt cei care se confrunta cu aceasta fobie . Totusi, exista si cazuri in care copilul pur si simplu nu se poate adapta si integra in mediu scolar si decide astfel sa refuze ideea de a merge la scoala .


Ce se poate face in acest caz?


Afla care este motivul fobiei


Intreaba-l pe copil care sunt cauzele exacte pentru care se teme sa mearga la scoala. Discutati fiecare motiv in parte si adu-i argumente puternice pentru a-i alunga nelinistile.


De exemplu, daca ii este teama ca nu va reusi sa isi faca temele sau ca nu se va descurca, asigura-l de faptul ca unul dintre parinti il va ajuta cu lectiile ori de cate ori va fi necesar.


Discuta cu micutul tau


Incearca sa ii explici copilului ca toti copiii merg la scoala, ca este un lucru absolut normal si natural si ca nu exista varianta in care el poate sta acasa. Spune-i ca scoala este o modalitate buna de a invata si descoperi lucruri noi si interesante si ca este unica modalitate prin care el isi poate face un bagaj de cunostinte. Mai mult decat atat, repeta-i faptul ca scoala il va ajuta sa isi faca multi prieteni noi, alaturi de care se poate juca in pauze sau in timpul liber.


Se recomanda terapia


Atunci cand copilul se confrunta cu fobia scolara, iar o simpla discutie nu este de ajuns si nu il convinge sub nicio forma,ar fi bine sa apelezi la ajutor profesional. Un psiholog il poate convinge pe copilul tau ca scoala este un lucru pe cat de necesar, pe atat de placut si  frumos.  Oricum ar fi, psihologul va reusi sa il convinga pe copil ca nu exista motive reale pentru care sa nu ii placa scoala sau sa ii fie frica de ideea de scoala.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului