Cresterea copilului

#copii #giardia #sanatate #tratament #giardioza

Giardia la copii

Giardioza sau giardia este o boala intestinala care se manifesta cel mai des in cazul copiilor, datorita igienei necorespunzatoare din gradinite sau din alte spatii pe care le folosesc la comun cu ceilalti prichindei. Greata, varsaturile, oboseala sunt doar cateva dintre simptomele care insotesc giardioza.

 

 

Cum se transmite giardia

 

Giardioza este produsa de un parazit numit giardia lamblia care traieste si se multiplica in intestinul omului si al animalelor.

Absenta spalatului pe maini si a igienei precare dupa folosirea toaletei sau dupa ce un alt copil cu giardia a fost ingrijit, consumarea de apa sau alimente care au intrat in contact cu materiile fecale contaminate sunt cele mai frecvente modalitati de infectare cu acest parazit.

De asemenea, inotul in parcurile de agrement cum ar fi raurile, lacurile sau apele curgatoare, mai ales in timpul verii sau al toamnei prezinta iarasi riscuri : Inghitirea acestei ape contaminate sau consumarea de apa nefiltrata duce la infectia cu giardioza.

 

Simptome

 

Dupa expunerea la parazit, urmeaza in jur de 7-10 zile pana cand infectia isi face aparitia, insa aceasta nu este o regula; perioada se poate extinde chiar si pana la 25 de zile si poate dura chiar si luni de zile, fara a se prezenta simptomele specifice.

Chiar daca nu prezinta simptome specifice giardiozei, copiii pot transmite in continuare boala, parazitul fiind prezent in materiile fecale.

Simptomele specifice giardiozei sunt:

 

  • Scaune diareice
  • Scaderi in greutate
  • Pierderea poftei de mancare
  • Dureri abdominale
  • Greata, varsaturi
  • Deficite nutritionale
  • Oboseala

 

Aceste simptome suint caracteristice insa si infectiilor cauzate de alti parazitii intestinali. Examinarea de catre un medic iti va oferi un diagnostic corect.

 

Cum se trateaza giardioza

 

In unele cazuri, simptomele specifice giardiozei dispar si fara tratament. Unii medici recomanda insa un tratament chiar si atunci cand nu sunt prezenrte simptomele, pentru ca acest lucru ajuta la prevenirea raspandirii bolii.

In functie de istoricul medical al copilului, varsta acestuia, imbolnarivi precedente tot cu giardioza, medicul iti va prescrie tratamentul necesar. Cele mai periculoase insa sunt episoadele de diaree, care pot duce la deshidratare si pot afecta astfel grav starea de sanatarea copilului. De aceea, este recomandat sa te prezinti cu copilul la medic de urgenta, mai ales daca scaunele diareice persista timp de mai multe zile.

Daca infectia reapare si dupa efectuarea tratamentului, inseamna ca persoaenele din jur sunt infectate cu raspandesc parazitul. Unii parinti, atunci cand observa ameliorarea starii de sanatate a copilului, intrerup tratamentul, insa acest lucru face ca infectia sa persiste in continuare si simptomele sa reapara.

 

Masuri de prevenire

 

Desi au fost depistate gradinite in care peste 35% dinte copii prezentau giaridioza, exista cateva metode de precautie care pot preveni raspandirea acestei boli.

 

  • Invata-l pe copilul tau sa se spele pe mainie de fiecare data dupa ce a utilizat baia sau WC-ul.

 

  • Evita consumarea mancarii nefierte si nespalate. Invata-l pe micut sa spele de fiecare fructele inainte de a le consuma.

 

  • Consumati alimente gatite.

 

  • Nu consumati apa netratata sau nefiltrata, cum ar fi cea din rauri. Chiar si atunci cand esti la munte, nu este recomadat sa consumi apa in rauri, pentru ca paraziii pot exista in ciuda faptului ca apa pare a fi foarte curata.


Sursa foto : cdn.sheknows.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului