Cresterea copilului

#gradinita particulara #gradinita #gradinita de stat #alegerea gradinitei

Gradinita de stat versus gradinita particulara

Fie ca apeleaza la serviciile unei gradinite de stat sau particulare parintii vor ce este mai bine pentru copiii lor. Pentru ca micutii lor sa paseasca cu dreptul in prima etapa a educatiei lor acestia incearca sa gaseasca cea mai buna solutie pentru un mediu propice dezvoltarii personale si profesionale.

Atat in ceea ce priveste alegerea unei gradinite de stat cat si a uneia private, exista numeroase avantaje si dezavantaje. Vom enumera asadar o parte dintre ele.

Avantaje gradinita de stat

Un prim avantaj care face diferenta intre gradinitele de stat si cele particulare este reprezentat de costurile anuale la care sunt supusi parintii. Daca au noroc si prind loc la stat, costurile sunt foarte mici comparative cu cele de la privat.

Un alt avantaj este reprezentat de faptul ca nu iti vei invata copiii rasfatati si se vor obisnui sa se integreze intr-o colectivitate mult mai numeroasa decat cea de la gradinitele private.

Sa nu uitam si de faptul ca activitatile in care sunt implicati copiii sunt in general gratis sau cu costuri reduse.

Dezavantaje gradinita de stat

Un dezavantaj major este reprezentat de faptul ca sunt prea multi copii in grupa si profesorii/educatorii nu sunt suficienti pentru a lucra cu fiecare copil in parte. In aceasta situatie, unii copii se pot simti marginalizati sau pot considera ca nu li se acorda suficienta atentie.

Un alt inconvenient este imposibilitatea de a face mai multe limbi straine, spre deosebire de gradinitele particulare, pentru ca resursele alocate de catre stat nu sunt suficiente pentru acest lucru. Totodata, materia nu este atat de complexa precum a celor de la gradinitele private.

Avantaje gradinita particulara

Foarte multi parinti opteaza pentru gradinita privata pentru ca nu mai gasesc loc la gradinita de stat. Cu toate acestea, trebuie sa aiba si anumite posibilitati financiare, pentru ca suma cheltuita anual se ridica la randul miilor de euro.

Un avantaj pentru alegerea acestei optiuni este reprezentat de existenta unor grupe restranse de copii si mai mult personal didactic. In felul acesta, copiii au parte de mai multa atentie si daca sunt probleme pe care le intampina, educatorii ii pot ajuta mult mai repede.

In afara ariei curiculare obligatorii, copiii pot beneficia de efectuarea unor activitati extra care ii pot ajuta la dezvoltarea lor ulterioara. Aici au ocazia sa invete mai multe limbi straine, sa isi dezvolte aptitudini de dans modern, tenis, pian, karate, aikido, balet, teatru, muzica, actorie.

La majoritatea scolilor particulare, parintii isi pot lasa copiii aici intreaga zi, unde au parte de personal calificat care ii antreneaza in diverse activitati stimulante-creative.

Dezavantaje gradinita particulara

Dupa cum am remarcat si mai sus, motivul principal pentru care parintii nu recurg la varianta unei gradinite private este reprezentat de taxele foarte mari. Multi parinti vorbesc si de raportul calitate-pret care nu este intocmai respectat. Desi costurile sunt mari, serviciile nu sunt intotdeauna pe masura, existand astfel si surprize cand au gasit personal fara experienta.

Conform invatatoarei Cristina Despescu, care a avut ocazia sa vada cum functioneaza sistemul atat la stat cat si la privat: ‘’Elevii fac mai multe limbi straine. Pe langa educator / invatator au si profesori specializati cu care fac dans modern, teatru, diverse activitati creative. Isi dezvolta astfel mult mai mult simtul artistic. In acelasi timp, profesorii, petrecand mai mult timp cu copiii, isi dau seama mai bine de abilitatile lor, de inclinarile lor, fiind tratati trandisciplinar mai mult decat la stat. Petrecand mai mult la scoala si interactionand mai mult cu cadrele didactice, copiii devin mai reflectivi si mai analitici”.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului