Cresterea copilului

# inot bebelusi # inot copii #lectii inot #iarna

Iarna, anotimpul perfect pentru lectii de inot

Lectiile de inot au beneficii semnificative in dezvoltarea fizica si psihica a copiilor cu varsta de pana la 4 ani, mai ales iarna, cand contribuie si la dezvoltarea imunitatii. O alternativa la activitatile in aer liber din sezonul cald, inotul devine astfel o solutie ideala pentru petrecerea timpului liber. De altfel, lectiile de inot sunt si un cadou inedit pe care parintii si apropiatii il ofera celor mici in prejma sarbatorilor de iarna. Tot mai multi aleg sa ofere bebelusilor lor educatie acvatica, care le ofera siguranta si libertate sa se bucure de sporturi acvatice pentru intreaga viata.

Temperaturile scazute fac ca parintii sa caute alternative la jocul din parc, mai ales in cazul copiilor cu varsta de pana la 3 ani. Una dintre activitatile cu beneficii importante asupra acestora este inotul, iar acesta poate fi o alegere inspirata mai ales in cazul bebelusilor, fiind singura activitate recomandata inca de la varsta de 4 luni.

"Specialistii – medici ORL sau pediatri – arata ca stimularea imunitatii se face atunci cand apar diferente mari de temperatura, adica iarna. E important insa ca trecerea sa se faca gradual, de aceea am asigurat o camera de aclimatizare, asociata de copii drept loc de joaca, ce ofera un timp – tmapon de acomodare si asigura un confort termic important. In ultimii ani chiar vedem o crestere a solicitarilor pe durata sezonului rece, de 15%-20%, mai ales ca inotul este o alternativa perfecta in sezonul rece la obisnuitele activitati fizice in aer liber", a declarat Carmen Dumitru, fondator si manager Acvatic Bebe Club.

60% dintre copiii care participa la lectiile de educatie acvatica au varste intre 4 si 36 luni, mai mult de jumatate avand pana in 2 ani. 22% dintre copii continua lectiile mai mult de un sezon, media frecventarii cursurilor in cazul acestora fiind de 2 ani. 15% dintre parinti decid sa revina la Clubul de Educatie Acvatica ABC si in cazul celui de-al doilea copil.

Motivele sunt multiple, si completeaza nevoia celor mici de actvitate fizica. Astfel, un studiu* arata ca bebelusii si copiii care au urmat lectii de inot intre varsta de 2 luni si 4 ani dezvolta o mai mare incredere in sine, sunt mai independenti si se adapteaza mai usor la nou. De asemenea, studiile au mai aratat ca beneficiile inotului asupra motricitatii si dezvoltarii musculare apar timpuriu, iar continuarea acestei activitati in timpul sezonului rece contribuie la cresterea imunitatii.

Succesul unei lectii de inot la varste timpurii vine insa din metoda de abordare. Astfel, fiecare sedinta de educatie acvatica este structurata in asa fel incat copilul sa se poata acomoda treptat cu apa, organismul sa fie pregatit pentru efort, iar apoi sa se inceapa activitatea propriu-zisa, in functie de varsta.

"Incurajam prezenta in apa a unuia dintre parinti, in cazul bebelusilor, pentru ca transferul de incredere sa se realizeze treptat. Copilul este stimulat sa exploreze mediul acvatic in siguranta, cu ajutorul obiectelor plutitoare. Prezenta constanta a instructorului ii ofera acestuia posibilitatea sa adapteze exercitiile ritmului de evolutie al copilului, astfel incat sedinta de inot sa fie prilej de relaxare si buna dispozitie. Abordarea instructorilor ABC stimuleaza increderea celor mici in propriile forte, dorinta de explorare, creativitatea in joaca, diminuand astfel si anxietatea de separare fata de parinti", a mai precizat Carmen Dumitru, fondatorul clubului de educatie acvatica.

*Studiu condus in Islanda de profesorul Hermundur Sigmundsson de la Departamentul de Psihologie al Universitatii de Stiinta si Tehnologie din Norvegia, 2010, respectiv un studiu al Griffith University din Australia, 2013.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare