Cresterea copilului

#imbratisari #dezvoltarea copilului #imbratisare parinti #certuri in familie

Imbratisarea parintilor, esentiala in copilarie

Toti specialistii invoca importanta iubirii si afectiunii in cresterea si dezvoltarea copiilor. Dovezile de afectiune sunt esentiale pentru cei mici, mai ales la varste fragede. Acestea, alaturi de saruturi, mangaieri si alte gesturi tandre , sunt solutii necostisitoare si uimitoare pentru cresterea unui copil sanatos , puternic si fericit. Descopera ce poate face o simpla imbratisare pentru copii!
 

Stresul toxic - pericolul care-i paste pe copii inca din burtica


Se pare ca cele mai mari pericole care-i pasc in viitor pe copii nu sunt armele, poluarea, invazia tehnologica, ci asa-numitul "stres toxic". Ei sustin ca micutii sunt expusi unei astfel de tensiuni inca de la varste foarte mici, chiar din viata intrauterina. Cel mai grav este faptul ca acest tip de stres care-i pandeste pe bebelusi le poate afecta viata pe termen lung, inclusiv la maturitate.

Stresul toxic provine in special din familiile cu parinti dependenti de alcool sau droguri. Dar exista si alte tipuri de familii disfunctionale, in care stresul toxic poate aparea la cei mici: copiii abuzati emotional si fizic (amenintati, batuti, traumatizati) sau supusi unui stil parental neglijent.

In momentul in care copiii se simt vulnerabili in fata pericolelor, sunt tratati cu indiferenta si cresc intr-un mediu ostil, ei se dezvolta in maturi disfunctionali din punct de vedere emotional, dar si fizic.

Aceasta presiune emotionala care acapareaza sanatatea si modul de a se dezvolta al copiilor apare inca din sarcina, cand fetusii sunt expusi hormonului de stres numit cortisol, iar dezvoltarea lor are de suferit prin perturbarea metabolismului si dezvoltarea precara a creierului.

Rezultatul unui astfel de stil parental determina desconsiderarea copilului, iar efectele dezastruoase asupra dezvoltarii lui se pot vedea si la maturitate. Copiii care traiesc si cresc intr-un mediu ostil sunt mai predispusi bolilor cardiace, obezitatii, diabetului si altor afectiuni fizice. De asemenea, sunt mai predispsui la a avea probleme la scoala si la a se implica in activitati ilegale.

Specialistii fac referire si la copiii crescuti intr-un mediu sarac, in care oportunitatile materiale lipsesc. Ei considera ca astfel de copii nu sunt condamnati sa traiasca o viata precara din punct de vedere emotional. Unii dintre ei pot ajunge genii, minti sclipitoare si se pot descurca in viata mai bine decat un copil care a avut norocul multor oportunitati educationale. Altii, insa, ajung sa devina delincventi de la varste fragede si sa duca o viata lipsita de sanse si impliniri.
 

Imbratisarile parintilor, solutia cresterii copiilor puternici si fericiti


Pentru combaterea efectelor acestui tip de stres exista o solutie la indemana oricarui parinte, indiferent de conditiile de trai sau oportunitati - afectiunea sau dragostea. Imbratisarea copiilor si dovezile de afectiune oferite constant de parinti ii ajuta sa se dezvolte si sa devina adulti siguri pe ei, infloritori din toate punctele de vedere.

Atunci cand micutii se simt iubiti, doriti si apreciati se simt in siguranta si se dezvolta armonios. Prind curaj si putere de a se implica in experiente noi si sunt dornici sa reuseasca in viata, deoarece au deja o baza formata, de la care sa porneasca.

Imbratisarile sunt importante atat pentru corp, cat si pentru suflet, pentru cei mici, care au atat de multe de invatat si atatea experiente si prapastii de trecut. Ajuta-i sa devina mai buni, mai iubitori, mai capabili, imbratisandu-i de cate ori ai ocazia.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare