Cresterea copilului

#bunici #copil #parinti #mama #educatie

Importanta bunicilor in viata copiilor

"Daca nu ai un batran, cumpara-ti", cam asa suna o vorba romaneasca ce poate fi usor adaptata si atunci cand te referi la bunici . Prezenta acestora in viata nepotilor este tot la fel de importanta precum intelepciunea batranilor, caci bunicii reprezinta o sursa vitala de dragoste, ce ofera copiilor stabilitate emotionala, independenta, incredere in sine si nu in ultimul rand, o lume unica pe care numai ei stiu sa o construasca.

 

Iti aduci aminte cu siguranta de vocea blanda a bunicii, de povestile pe care ti le spunea despre parintii tai, atunci cand acestia erau de-o schioapa, si de momentele dragi ale revederii, cand bunicii te asteptau in pragul casei, fericiti. Vei purta cu tine o viata intreaga aceste amintiri, insa, fara sa iti dai seama, momentele respective au contribuit la formarea ta ca persoana.

S-a dovedit stiintific faptul ca prezenta bunicilor in viata copiilor are urmari benefice asupra intregului comportament al copiilor: acestia sunt mult mai stabili emotional, invata mai bine la scoala, capata incredere in sine si relationeaza mai usor cu cei din jur.

Bunicii sunt o oaza nesecata de dragoste neconditionata de care nepotii se pot bucura din plin. Rolul acestora ia diferite forme, de la prietenul cel mai bun, confidentul, pana la istoricul familiei, cel care mentine si transmite legaturile si povestile din familie.

Legatura formata intre nepoti si bunici este unica tocmai datorita faptului ca acestia din urma nu pun nicio conditie pentru atentia si dragostea lor. Spre deosebire de parinti, cxare au diverse exigente fata de copii lor, bunicii nu asteapta nimic in schimb. Acestia au tot timpul din lume pentru a acorda atentie micutilor, iar rabdarea lor o depaseste cu mult pe cea a parintilor. Copilul se simte astfel in siguranta, iar casa bunicilor devine un loc de refugiu si chiar de regasire.

Tot cu aceeasi rabdare infinita, buncii ii lasa pe copii sa fie mai liberi, fara sa ii conditioneze prea mult. Acest lucru nu duce neaparat la rasfat, ci il ajuta pe copil sa capete o atitudine independenta, fiind totusi supravegheat de un adult care ii vrea binele. Stii doar cate de bine se simte atunci cand are ocazia sa isi petreaca vacantele la bunici, fara parinti.

Bunicii au timp si experienta pentru a-i invata o multime de lcururi interesante, oferindu-le sfaturi intelepte si trucuri pe care doar acestia le mai stiu, fascinandu-ne insa chiar si atunci cand ajungem la maturitate. Caci doar bunica face cea mai buna mancare, iar bunicul are gradina cea mai frumoasa.

Copilul va invata sa isi pretuiasca mai mult familia si sa isi aprecieze parintii, pentru ca povestile bunicilor despre nazbatiile parintilor atunci cand erau si acestia copii, ii face sa para mai umani si sa coboare de pe acel piedestal al rolului parintesc. In plus, este minunat sa vezi cat de fascinati sunt micutii atunci cand afla mai multe despre indentitatea lor, cine sunt, de unde provin. Acest lucru ii va face sa se simta unici, speciali si vor invata sa se pretuiasca mai mult.

Bunicii par ca le stiu pe toate si cu siguranta experienta lor de viata se va dovedi utila in momentele dificile ale nepotilor, chiar si atunci cand acestia vor ajunge la maturitate si vor avea nevoie de un sfat intelept.

Nu te ingrijora de faptul ca bunicii ii vor rasfata prea mult; copiii nu pot avea niciodata parte de prea multa iubire; daca exista anumite reguli de alimentatie, ingrjire , program, pe care ti le doresti ca bunicii sa le respecte, comunicarea acestora va lamuri orice neintelegere . Nu il priva insa pe copilul tau de prezenta buncilor in viata sa, chiar si atunci cand nu sunteti aproape de acestia. Citeste articolul „Cum sa tii legatura cu bunicii” si invata cum sa le fiti alaturi.

Sursa foto : sosanchorage.files.wordpress.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului