Cresterea copilului

#pericole internet #pericole internet copii #internet #copii

Internetul, un loc periculos pentru copii

Stiai ca peste 20.000 de copii cu varste mai mici de 13 ani incearca zilnic sa-si creeze un cont pe retetele de socializare? Numarul este ingrijorator, mai ales ca multi dintre acestia folosesc date false precum ziua de nastere, pentru a se putea inregistra.

 

Internetul este un real pericol pentru copii. Nu doar retelele de socializare constituie un pericol ci si site-uri pe care le acceseaza in scop informativ, pentru a-si face proiectele. Reclamele ii pot duce in pagini cu continut inadecvat.

Statisticile sunt cu atat mai ingrijoratoare, cu cat copii au smartphone cu acces la internert. Potrivit statisticilor efectuate de Academia de Pediatrie, s-a descoperit ca 75% dintre copii intre 12 si 17 ani au acum un smartphone pe care il folosesc zilnic.

Mai mult decat atat, peste 20 000 de copii cu varste mai mici de 13 ani incearca zilnic sa-si creeze un cont pe Facebook, unde se inregistreaza cu o varsta falsa, mai mare. Amintiti-va numai de cazul "Ziua Izabelei" si cum au degenerat lucrurile.

Retelele de Social Media sunt cea mai mare teama a parintilor. Statisticile ne arata ca 1 din 5 copii isi verifica conturile de social media de 10 ori pe zi.

Conform Netnanny.com, 82% din copii sunt expusi la continut necorespunzator in mediul online pana la varsta de 11 ani. Acesta poate fi continut adult sau continut violet si poate sa apara de oriunde, de la „inocentele” desenele animate de pe Youtube la tutorialele pentru jocurile video.

Incidentele online sunt de cele mai multe ori accidente. 70% dintre copii au dat din greseala de continut adult dintr-o cautare inocenta pe Google, cu scopul de a-si face temele.

Care sunt pericolele la care sunt expusi cei mici in mediul online?

  • Pot fi urmariti de persoane necunoscute, cu intentii ascunse
  • Pot fi umiliti online, fenomen care se numeste “cyber bullying”
  • Furtul de identitate
  • Distrugerea reputatiei se poate face extrem de usor online si pe langa asta, materialele existente vor fi aproape imposibil de distrus
  • Accesarea zonelor obscure ale Internetului, cum sunt pietele ilegale

Din nefericire, de multe ori parintii sunt aceia care ii pun pe cei mici in pericol. Acest fenomen este foarte des intalnit in cazul parintilor foarte tineri, care posteaza poze cu bebelusii lor nou-nascuti, fara sa se gandeasca la consecinte.

Ce poti face pentru a-ti proteja copilul de pericolele internetului?

  • Familiarizeaza-te cu tehnologia si afla ce tooluri iti pot fi utile
  • Nu il lasa sa isi faca un cont de Facebook daca nu a implinit 13 ani
  • Monitorizeaza si controleaza constant activitatea online a copilului tau
  • Evita aplicatiile care nu mentin un istoric al conversatiilor
  • Educa-l despre folosirea responsabila a internetului
  • Arata-i ca poate avea incredere in tine

Controlul parental este un lucru cu care nu sunt de acord toti parintii, dar este un rau necesar!

Pentru mai multe detalii despre pericole si cum sa iti protejezi copilul online, cu exemple si testimoniale de la parinti bloggeri si specialisti in parenting, citeste ghidul complet aici!

Sursa foto: businessinsider.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului