Cresterea copilului

#copii #urgenta #salvare #pompieri #incendiu #cutremur

Invata copilul cum sa actioneze in situatii de urgenta

Pregatirea copilului tau pentru situatii de urgenta ii poate salva viata in situatii extreme ori il poate ajuta pe el sa acorde altcuiva primul ajutor . Il poti invata cu ajutorul unor jocuri simple, care sa ii capteze atentia sau prin diverse simulari .


In anumite tari, copiii sunt pregatiti si invatati inca de la gradinita cum sa reactioneze in situatii de incendiu, inundatie , cutremur sau orice alta urgenta.


Un caz recent care a uimit oameni din intreaga lume este cel al unei fetite de 5 ani din SUA care a vorbit cu dispecerul de la ambulanta pentru a-l anunta ca tatal ei se simte foarte rau. Aceasta a uitmit o lume intreaga prin felul in care si-a pastrat calmul, actionand mai bine decat orice alt adult.


Daca si tie ti-ar placea ca si copilul tau sa faca fata unor astfel de situatii, afla metodele prin care il poti invata sa reactioneze in caz de urgenta.


In primul rand, este foarte important sa il inveti pe micutul tau numele sau complet, numarul de telefon de acasa, adresa, dar si numarul de urgenta 112 pe care trebuie sa il apeleze atunci cand se intampla ceva grav.


De obicei, copiii pot memora aceste detalii incepand cu varsta de 3 ani, asa ca odata cu implinirea acestei varste poti incepe "pregatirile". Nu iti fie teama ca micutul tau nu va fi capabil sa asimileze toate informatiile necesare. In principiu, este bine sa repeti zilnic, pe o anumita perioada de timp, alaturi de el numerele de telefon de urgenta, adresa si numele sau complet si, mai mult decat atat, le vei nota pe toate intr-un loc la indemana unui adult care ii poate sari in ajutor.


Simuleaza o situatie de prim ajutor


De exemplu, unul dintre cei doi parinti se poate preface ca se simte rau, iar celalalt suna de urgenta la  numarul 112 (deconecteaza telefonul pe parcursul  simularii) si ii explica dispecerului ca exista o persoana in casa care se simte foarte rau. Eventual puteti face aceasta simulare cu o alta persoana care sa se afle la celalat capat al firului (un prieten de familie, sora, bunica etc).  Pe tot parcursul simularii pastreaza-ti calmul, astfel incat copilul tau sa faca acelasi lucru in cazul in care vor exista astfel de situatii.


Este foarte important sa spui la telefon ce are persoana respectiva (nu ezita sa il intrebi pe  "bolnav" care este starea lui, bineinteles daca acesta poate raspunde) si care este adresa la care trebuie sa ajunga salvarea.


Totusi, este foarte important sa il inveti pe copil ca numarul de urgente se apeleaza, asa cum ii spune si numele, doar in cazuri de urgente si nu pentru a face glume sau pentru distractie.  Explica-i foarte clar care sunt acele situatii de urgenta pentru ca totul sa fie foarte bine inteles.


De asemenea, invata-l pe copil sa apeleze numarul unuia dintre parinti, ori de cate ori este necesar. Daca totusi este prea mic pentru a invata mai multe numere, ii poti face o lista cu numerele importante pe care sa o lipesti undeva langa telefon sau sa il pui pe o tasta de apelare rapida.


Ce este de facut in caz de cutremur


In primul rand, explica-i copilului ca atunci cand incepe un cutremur sa nu se panicheze si sa nu inceapa sa fuga. Este vital sa se aseze in (ghemuit) langa un obiect voluminos (canapea, pat etc) care daca va fi lovit se va comprima, insa va lasa un gol langa el.


In niciun caz nu il invata pe copil sa fuga pe scari, sa ia liftul sau sa stea sub pat. Acestea se vor prabusi primele.
Este foarte important sa il inveti pe copil ca daca este surprins de cutremur la scoala sau la gradinita, sa nu intre sub masa sau banca, ci sa se intinda pe jos, pe culoarele dintre acestea.


De asemenea, daca incepe cutremurul atunci cand este in pat, sa se rostogoleasca usor si sa stea ghemuit la aproximativ un metru de acesta.


Un lucru foarte important este acela de a se indeparta de geamuri sau de obiecte care pot cadea: biblioteca, obiecte suspendate, lustra etc.


Totodata, spune-i copilului ca daca se afla pe strada in timpul cutremurului, sa se indeparteze de orice fel de cladire, cu atat mai mult de cladirile inalte care se pot prabusi cu usurinta.


Ce este de facut in caz de incendiu


In primul rand, instruieste-l pe copil sa paraseasca imediat locul in care s-a produs incendiul si sa ceara ajutorul unui vecin sau unui adult care se afla in zona.


Daca nu poate parasi incaperea, sfatuieste-l pe copil sa deschida geamul si sa strige dupa ajutor si pana cand vine cineva sa il salveze, sa stea cat mai departe de foc.


Totodata, este important sa ii spui copilului ca pentru a se feri de arsuri si fum, sa ia un prosop sau cearsaf mare, sa il ude bine cu apa si sa se infasoare in el. Astfel, va fi protejat de flacari pana cand pompierii sau unul dintre vecini va reusi sa il scoata din casa.


De asemenea, invata-l pe copil sa sune de urgenta la 112 si sa spuna ca in locul in care se afla s-a produs un incendiu si ca are nevoie de ajutor.


Atentie! Explica-i copilului ca daca simte miros de gaze, sa deschida imediat geamurile si apoi sa inchida gazul de la robinet. Este foarte important sa ii arati pas cu pas ce trebuie sa faca.


Ce este de facut in caz de inundatie


Pentru ca un copil nu poate face nimic intr-o astfel de situatie, cel mai bine este sa ceara ajutorul vecinilor, iar daca acestia nu raspund sa sune rapid la 112 si sa raporteze incidentul.


In prima instanta vecinii vor opri apa de la subsolul blocului, iar pompierii vor scoate toata apa care a curs.


Ce este de facut cand cineva forteaza usa


Este extrem de important sa il inveti pe copilul tau ce trebuie sa faca atunci cand observa pe cineva care forteaza usa de la casa. In prima faza, micutul tau trebuie sa simuleze ca vorbeste cu cineva din casa, cat mai tare: „tati, cred ca este cineva la usa”. La auzirea zgomotului in casa, hotii vor fugi in secunda urmatoare.


De asemenea, este recomandat sa dea drumul la televizor sau radio, dupa care sa sune la politie pentru ca acestia sa vina si sa verifice zona.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Sfatul expertului