Cresterea copilului

#crestere copil #olita #olita copil #educare copil #invatare copil olita

Invatarea copilului la olita: 5 sfaturi pe care trebuie sa le respecte orice parinte

Din momentul in care copilul tau incepe sa se ridice singur in picioare, intelege instructiuni simple, te atentioneaza prin semne si comportament ca scutecul ii este murdar si uda din ce in ce mai putine scutece, este cazul sa ii faci cunostinta cu olita. Trecerea de la scutec la olita nu este intotdeauna o sarcina usoara. Iata cateva trucuri care te ajuta sa il imprietenesti mai usor cu olita!

1. Lasa-l sa isi aleaga olita

Atunci cand cumperi olita, ia copilul cu tine si prezinta-i mai multe modele. Incurajeaza-l sa si-o aleaga pe cea care ii place cel mai mult. In acest fel, ai mai multe sanse sa vrea sa o foloseasca, intrucat a contribuit la alegerea ei si ii este pe plac.

2. Vorbeste-i si arata-i la ce foloseste olita

Inainte de a incerca sa il pui direct pe olita si sa ai pretentia ca micutul tau sa faca ceva in ea, este important sa il familiarizezi cu ea. Arata-i olita, lasa-l sa o exploreze si apoi, vorbeste-i despre ea si rolul ei. Incearca si sa il asezi pe ea, fara scutec, pentru a "prinde" mai usor ideea.

3. Lasa-l fara scutec si urmareste semnele

Lasa-l din ce in ce mai des fara scutece prin casa. Urmareste-l cu atentie si incurajeaza-l mereu sa te traga de manecuta atunci cand simte ca isi face nevoile. Cu siguranta, la inceput, nu o va face si vei asista la multe "accidente". Important este sa iti pastrezi calmul si sa ii spui mereu ce ar fi trebuit sa faca. Apoi, urmareste semnele comportamentale care anunta ca urmeaza sa isi faca nevoile: sta pe loc, isi indoaie usor genunchii, se uita fix la tine, se apleaca pe vine, se inroseste la fata etc. De fiecare data cand le sesizezi, asaza-l repede pe olita.

4. Lauda-l de fiecare data cand face la olita

De fiecare data cand efortul de a-l invata la olita se soldeaza cu un succes, complimenteaza-l. Cand este mic, copilul tinde sa repete actiunile pentru care este laudat.

5. Fii consecventa si nu te da batuta

Invatarea copilului la olita este un proces care iti va pune rabdarea la grele incercari. Important este sa fii consecventa, sa incerci mereu sa il convingi sa foloseasca olita si sa te resemnezi in fata micilor "accidente" cu care aceasta perioada va fi presarata din plin.

Doar in situatia in care copilul refuza categoric sa stea pe olita, tipa si plange de fiecare data cand o vede si nu are rabdare sa stea nici macar cateva secunde pe ea, este indicat sa mai amani o perioada momentul in care vei introduce olita in rutina lui.

Sursa foto: vebidoo.de

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului