Cresterea copilului

#scutec #iritatie #sanatate #bebelus #copil #ingrijire #parinti

Iritatia provocata de scutec la bebelusi

In primele luni de viata, bebelusul tau se va confrunta cu o serie de iritatii care, in mare parte, se vor vindeca de la sine. Una dintre cele mai comune o reprezinta iritatia provocata de  scutec : mai mult de jumatate dintre copiii cu varsta cuprinsa intre 4 si 15 luni prezinta iritatia de scutec, cel putin o data la 2 luni. Pentru ca iritatia de scutec va deveni un episod constant in viata ta, invata cum sa o previi, dar si cum sa ingrijesti pielea bebelusului.
 

Iritatia provocata de scutec nu arata intotdeauna la fel. O poti recunoaste dupa pielea inrosita, mai calda decat restul corpului, in zona genitala,; in cazul iritatiei severe, bubitele rosii sau exfolierea pielii se poate extinde chiar pana la burtica si coapse.
 

 

Din ce cauza se irita bebelusul?
 

 

Exista o serie de factori care ii pot provoca bebelusului iritatii de scutec, incepand cu introducerea unor mancaruri noi in alimentatie pana la urina bebelusului. Iata o lista cu cele mai frecvente cauze:
 

 

Umezeala
 

 

Chiar si cele mai bune scutece lasa umezeala pe pielea copilului. Atunci cand urina bebelusului intra in contact cu pielea, amoniacul pe care il contine irita pielea sensibila a bebelusului. Pielea calda si umeda a copilului este mediul perfect pentru dezvoltarea bacteriilor. Ideal ar fi sa ii schimbi scutecul copilului cat mai repede, insa chiar daca esti un parinte vigilent, odata ce pielea bebelusului a intrat in contact cu umezeala, acesta poate dezvolta imediat iritatia de scutec.
 

 

Sensibilitate la anumite chimicale
 

 

Pielea sensibila se poate irita si de la materialul din care este confectionat scutecul. Bebeluusl este deosebit de sensibil mai ales la anumite esente pe care scutecul le poate avea impregnate pentru a mirosi frumos. Daca folosesti scutece reutilizabile, atunci detergentii intrebuintati pentru igienizarea acestora ar putea fi mult prea puternici pentru pielea copilului. De asemenea, atentie si la lotiunile pe care le folosesti pentru a hidrata pielea micutului: in contact cu scutecul, iritatia se poate agrava.
 

 

Alimentatia
 

 

Micutii se confrunta cu iritatia cauzata de scutec atunci cand incep sa guste si mancarurile solide. Orice mancare schimba compozitia scaunului, care intra in contact direct cu pielea bebelusului.

 

Antibioticele

 

Bebelusii carora li se administreaza antibiotice sau a caror mamici iau antibiotice si alapteaza sunt expusi iritatiilor pentru ca aceste medicamente reduc, odata cu bacteriile pe care trebuie sa le distruga, si o serie de bacterii „sanatoase”, menite sa protejeze pielea. Medicamentele pot duce si la aparitia diareei, ce contribuie la iritarea pielii.

 

Cum se trateaza?

 

Daca nu te confrunti cu  iritatie severa, atunci nu este nevoie sa chemi medicul. In cazul in care iritatia dureaza mai mult de 3-4 zile, medicul iti va recomanda o crema pe baza de antibiotice. Administreaza orice unguent numai la indicatia acestuia!

Pentru prevenire si ingrijire,  trebuie sa fii atent la igiena bebelusului : schimba-i scutecul in mod frecvent, pentru ca astfel ii vei mentine pielea mai curata. Pentru acest lucru, este indicat sa ii schimbi scutecul si in timpul noptii.

Utilizeaza scutece de unica folosinta , pentru ca, spre deosebire de cele din panza, permit patrunderea aerului; astfel, acestea nu creeaza un mediu propice dezvoltarii bacteriilor.

Atunci cand ii schimbi scutecul, curata bine zona genitala, chiar daca micutul aparent nu este murdar. Nu freca pielea bebelusului, ci cu o carpa si apa calda, sterge usor zona genitala. Daca doresti, in primele luni de viata ale bebelusului poti utiliza lotiuni pe baza de petroleum sau oxid de zinc. Nu folosi insa pudra de talc! Aceasta nu lasa pielea sa respire si favorizeaza astfel aparitia iritatiilor.

Nu strange prea tare scutecul bebelusului in jurul acestuia, pentru ca nu vei permite pielii sa respire. Daca bebelusul are deja pielea iritata si daca dispui de o suprafata care se poate curata usor, incearca sa il lasi pe bebe fara scutec pentru cateva ore. Vei grabi astfel procesul de vindecare.

Atentie la detergentii folositi pentru spalarea hainutelor si a scutecelor refolosibile. Foloseste apa fierbinte, insa evita detergentii cu diferite parfumuri, mai ales daca sunt destinate adultilor . Opteaza pentru un detergent usor, special conceput pentru spalarea hainutelor de copii .

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului