Cresterea copilului

#stres #studiu #copii #cancer

Iti certi des si dur copilul? Il poti imbolnavi de cancer!

Parintii care tipa sau isi lovesc copiii cresc riscul ca acestia sa sufere de boli grave in cursul vietii. Cancerul, bolile cardiace si astmul sunt doar cateva dintre afectiunile pe care un copil le poate dezvolta la varsta adulta, daca este certat sau batut frecvent de parinti in perioada copilariei. Aceasta este concluzia unui nou studiu, efectuat de psihologii de la Universitatea Plymouth din Devon.

Cercetarea a relevat faptul ca pana si o cearta usoara poate afecta sanatatea copilului la un moment dat in decursul vietii. Legatura dintre cearta si declansarea unei afectiuni este stresul la care este supus minorul de catre parinti.

Un nivel ridicat de stres in timpul copilariei poate produce schimbari biologice, care, in timp, cresc sansele ca minorul sa sufere de boli grave.


Cearta imbolnaveste copilul

Stresul in primii ani de viata provoaca schimbari pe termen lung, iar acestea predispun la dezvoltarea ulterioara a unor afectiuni, sustine profesorul Michael Hyland, care a coordonat cercetarea.

El a analizat raspunsurile a 700 de persoane din Arabia Saudita, dintre care 250 erau sanatoase si 150 sufereau de astm, cancer sau boli cardiace.

Participantii la studiu au fost intrebati daca au fost pedepsiti fizic sau verbal in copilarie. In urma raspunsurilor, cercetatorii au descoperit ca, in cazul persoanelor bolnave de cancer, sansele ca ele sa fi fost batute sau certate de parinti in copilarie erau de 1,7 ori mai mari decat in cazul persoanelor sanatoase.

In cazul bolnavilor de boli cardiace si astm, sansele ca ei sa fi fost abuzati verbal sau fizic in copilarie erau de 1,6, respectiv 1,3 ori mai mari decat in cazul respondentilor sanatosi.

Concluziile studiului ofera noi perspective asupra dovezilor care atesta faptul ca pedeapsa fizica creste nivelul de stres al copilului si are un impact negativ atat asupra individului, cat si asupra societatii, sustine profesorul Michael Hyland.


Stresul poate duce la depresie

Un studiu intreprins de cercetatorii de la Institutul Max Planck din Germania arata ca un copil stresat din cauza certurilor frecvente poate suferi inclusiv de depresie la varsta adulta.


Corectiile fizice cresc riscul de afectiuni psihice

Un grup de cercetatori canadieni a realizat un studiu pe un esantion de 600 de adulti si a descoperit ca indivizii palmuiti sau loviti in copilarie au o probabilitate cu 2% pana la 7% mai mare de a suferi de afectiuni psihice la maturitate, fata de cei care nu au fost batuti.

Sursa foto: marvelous-girl.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare

Sfatul expertului