Cresterea copilului

#copii #educatie copii #crestere copii #greseli crestere copil #comparare copii

Iti compari des copilul cu alti copii? 3 motive pentru a renunta la acest obicei

Nu mai arunca mereu un ochi in "curtea vecinului", nu mai analiza modul in care isi cresc altii copiii si cu atat mai mult renunta sa iti mai compari copilul cu alti prichindei de varsta lui. Compararea frecventa a copilului cu altii nu este un stimul motivational pentru cel mic, ci dimpotriva, o povara care poate avea un impact negativ in dezvoltarea lui emotionala, pe termen lung.

1. Ii afecteaza stima de sine

Comparand constant copilul cu altii, reprosandu-i ca este mai putin bun, inteligent si cuminte decat alti prichindei din preajma lui reprezinta un atac dur la adresa stimei lui de sine. La varste mici, stima de sine a micutului este in continua formare si maturizare, iar modul in care se inradacineaza in frageda copilarie are o influenta puternica asupra dezvoltarii lui emotionale la maturitate.

2. II distruge increderea in forte proprii

Atunci cand iti compari constant copilul cu fratii lui sau cu alti copii, ii transmiti un mesaj negativ. Copilul se simte neputincios, neapreciat si ii lipseste vointa sau dorinta de a evolua in tot ceea ce face. Nu mai simte nevoia sa-si dezvolte abilitati ori sa tinteasca catre anumite obiective. Reprezinta o frana in evolutia sa emotionala. Mai important este sa il stimulezi in tot ceea ce face, sa il incurajezi la fiecare pas, fara a-i asocia reusitele sau esecurile cu nimeni altcineva.

3. Ii dezvolta sentimente de frustrare si anxietate

Atunci cand copilul este comparat constant cu alti copii, incepe sa se simta intr-o continua competitie cu ceilalti. Se pot intampla doua lucruri: fie se simte criticat, atacat si lipsit de vointa, intrucat oricum nu ii este apreciat nimic din ce face, fie incearca sa se ridice la inaltimea asteptarilor tale, de unde exista riscul sa apara sentimente de anxietate sau frustrare. Este important sa-ti amintesti mereu ca micutul tau este o persoana unica si ca perioada copilariei nu este o competitie intre el si alti copii de varsta lui. Incearca sa ii incurajezi punctele forte si sa-l stimulezi sa-si imbunatateasca abilitatile la care nu exceleaza, dar fara comparatii, reprosuri sau critici.

Daca vrei sa cresti un copil ambitios, fericit, talentat si sanatos emotional, este indicat sa ii identifici punctele sau abilitatile forte, talentele sau pasiunile de care da dovada si sa incerci sa i le cultivi si stimulezi in ritmul lui. Renunta sa te mai uiti in "gradina altora" si concentreaza-te mai mult pe ceea ce ai in curtea proprie!

Sursa foto: templeisraelcenter.org

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare