Cresterea copilului

#creier #bebelus #carucior #creier copil

Iti tii bebelusul frecvent in carucior? Iata ce efect are acest obicei asupra creierului copilului!

Caruciorul este un dispozitiv indispensabil atunci cand ai un bebelus si se dovedeste a fi util nu doar in plimbarea bebelusului, ci si ca metoda de calmare din plans sau pe post de babysitter, atunci cand ai ceva urgent de facut. Toate aceste intrebuintari multiple improvizate de parinti pentru carucior fac ca bebelusul modern sa petreaca din ce in ce mai mult timp in el, devenind astfel un pericol pentru dezvoltarea creierului copilului.

Cum afecteaza caruciorul creierul bebelusului?

Caruciorul poate afecta creierul bebelusului, sustine neuropsihologul Sally Goddard Blythe, care intr-o conferinta desfasurata la Londra, "What about Children", a tras un semnal de alarma asupra riscurilor la care sunt expusi bebelusii care sunt tinuti prea mult timp in carucior.

Neuropsihologul sustine ca timpul indelungat pe care bebelusul il petrece in carucior poate conduce la intarzieri in dezvoltarea limbajului si a vorbirii celui mic.

Din ce in ce mai multi parinti au ajuns sa foloseasca caruciorul nu doar pentru plimbarile scurte ale copilului, ci si pe post de patut pentru somn sau ca metoda de calmare din plans, atunci cand este leganat in el, ori ca scaun de masa, atunci cand il hranesc.

Astfel, cel mic ajunge sa stea ore in sir pe zi in acest dispozitiv, ceea ce afecteaza comunicarea parintilor cu el. In plus, limiteaza posibilitatea bebelusului de a explora mediul inconjurator, asa cum o face atunci cand este tinut in patut, in fundulet sau chiar in picioare.

Interactiunea dintre parinti si bebelusi este esentiala in procesul dezvoltarii creierului si a functiilor mentale. Insa atunci cand acesta este tinut in carucior, parintii tind sa nu mai comunice si interactioneze cu cei mici pe perioade lungi de timp, ceea ce le poate afecta dezvoltarea.

"Atentia, echilibrul si abilitatile de coordonarea invatate in primele 36 de luni de viata ajuta la dezvoltarea congnitiva si au fost asociate cu performante crescute ale copiilor la testele scolare. Sugarii au nevoie de oportunitatea de a se misca liber si de a explora mediul inconjurator, in timpul petrecut stand pe burtica, atunci cand sunt tinuti in brate sau cand te joci cu ei", sustine Blythe.

Carucioarele front-facing, mai periculoase

Carucioarele tip front-facing (cu fata spre sensul de mers) sunt un factor de risc mai mare pentru modul in care este afectat creierul copilului decat cele rear-facing (cu spatele spre sensul de mers si cu fata spre parinti), intrucat acestea din urma permit interactiunea cu cel mic.

Sursa foto: millalovesmilo.com.au

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului