Cresterea copilului

#jucarii #copii #pericole

Jucarii periculoase pentru copii

Jucariile au rolul de a dezvolta inteligenta, sentimentele si imaginatia copiilor, insa acest lucru nu inseamna ca toate jucariile sunt potrivite pentru micutul tau. Au fost foarte multe cazuri in care un moment placut de joaca s-a transformat intr-o adevarata tragedie din cauza unei jucarii nepotrivite.


Este obligatia parintelui sa selectioneze cu atentie toate obiectele care ajung in mainile copilului sau pentru a evita ca acesta sa intampine probleme sau sa se aleaga cu diverse rani.


Iata cateva jucarii care trebuie evitate cu orice pret:


Jucarii prea mici


Jucariile foarte mici reprezinta un adevarat pericol pentru copilul tau, mai ales in cazul in care acesta are sub 4 ani. Aceste jucarii mici pot fi inghitite din greseala sau pot ramane blocate in cavitatea bucala sau esofagul micutului si astfel pot duce la adevarate tragedii. De asemenea, evita sa ii oferi micutului tau jucarii care contin piese si bucati mici.  Au existat cazuri in care copiii au decedat in urma unor astfel de experiente neprevazute.


Pe de alta parte, o atentie speciala trebuie acordata jucariilor care contin magneti. Acestia se pot dezlipi usor de pe suprafata jucariilor, iar in urma inghitirii pot perfora stomacul copilului.


Exemple de jucarii periculoase : mingiute, pistoale cu bile, masini cu roti de mici dimensiuni (care se pot desprinde usor), papusi cu accesorii (pantofiori, suzete, clame de par etc), jucarii cu cheite de metal etc.


Jucarii ascutite


Nu ii permite copilului sa se joace cu obiecte ascutite. Evita sa ii cumperi jucarii cu colturi sau muchii proeminente si ascutite. Acestea pot provoca zgarieturi, intepaturi sau alte rani grave. Asadar, jocurile de Darts sau masina lui Batman sunt doar doua dintre jucariile care se gasesc in comert si sunt nerecomandate copiilor mici.


Jucarii care se pot sparge


Jucariile care se pot sparge cu usurinta sunt si ele interzise copiilor mici. Evita sa ii oferi jucarii cu oglinda sau jucarii dintr-un plastic foarte subtire, care se pot crapa sau sparge in orice moment.


Jucarii cu sfori sau sarme


Evita sa cumperi copilului jucarii cu sfori sau sarme pe care si le poate pune in jurul gatului. Au existat diverse cazuri in care copilul s-a ranit sau a decedat din cauza unor astfel de jucarii.


Jucarii cu puf sau par


Jucariile de plus sunt preferatele fetitelor, insa unele dintre acestea pot pune in pericol sanatatea copilului . Ai grija ca atunci cand cumperi o astfel de jucarie, sa nu iasa puful pentru ca intr-un final acesta v-a ajunge pe mainile si implicit in gura celui mic. Sunt de preferat jucariile cu „blana” scurta. De asemenea verifica daca parul papusilor este foarte bine fixat, deoarece copiii au tendinta de a-l smulge, iar curiozitatea ii indeamna adesea sa-l bage in gura si ulterior sa-l inghita.


Jucarii cu aspect de aliment


Chiar daca iti doresti sa-l inveti de mic pe copilul tau sa faca distinctia intre alimente, este o greseala sa achizitionezi jucarii care imita fructele sau legumele pe care obisnuiesti sa i le dai la masa. Intr-o clipa de neatentie acesta poate musca din ele si poate inghiti bucati din acestea. Atentie in special la fructele de mici dimensiuni de genul strugurilor, cireselor sau nucilor care pot ramane blocate in gatul copilului.


Atentionarea de varsta


Fiecare jucarie are o eticheta pe care scrie varsta recomandata. Verifica intotdeauna daca varsta copilului tau se incadreaza in acele criterii, pentru a stii daca il poti lasa pe micut sa se joace cu obiectul respectiv. Nu trece peste aceasta recomandare deoarece compania care a creat-o stie foarte bine de ce pune acea avertizare pe eticheta produsului.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare