Cresterea copilului

# alimentatie copil #legume #pofta de mancare #foame #crestere sanatoasa

Legumele in alimentatia copilului, cum il convingi sa le manance?

Copilul tau stramba din nas atunci cand vede legume in farfurie? Sa stii ca nu este singurul. Oricat de sanatoase si importante ar fi in cresterea lui, el nu reuseste sa se impace prea bine cu gustul lor. Este timpul sa le subtilizezi in meniul lui in cele mai istete moduri si sa il ajuti sa isi dea seama cat de delicioase pot fi. Iata cateva trucuri practice si metode creative de a-l "pacali" pe micut sa savureze cu placere legumele!

Specialistii in nutritie sunt ingrijorati de ultimele statistici mondiale, care estimeaza ca aproape 80% dintre copiii intre 2 si 18 ani nu mananca suficiente legume si fructe. Rata obezitatii in randul copiilor este in crestere, iar medicii trag un semnal de alarma catre parinti!

Chiar daca morcovul nu se compara cu cartofii prajiti, iar broccoli nu este la fel de gustos si apetisant precum pizza, micutul tau trebuie sa pape multe legume pentru a creste mare si puternic.
 

Da-i legume atunci cand ii este foarte foame


Atunci cand micutului tau ii este foame, exista mai putine sanse sa faca nazuri asupra a ceea ce mananca decat in momentele in care ii lipseste .

De exemplu, daca abia prepari cina si micutul se plange de foame, da-i sa rontaie rapid un morcovel sau putin castravete, ardei gras crud sau ce leguma ai la indemana.

 

Combina legumele crude cu creme si sosuri delicioase


Legumele ofera cele mai multe beneficii sanatatii atunci cand sunt consumate in stare naturala, cruda. Insa bucatica de ardei gras nu ii va face prea mult cu ochiul micutului tau, dar daca o ungi cu putina crema de branza, humus si alte sosuri delicioase, va fi mai tentat sa le deguste.

Fa fel si cu alte legume care sunt mai putin atractive pentru el. Poti sa le transformi in sandvisuri si sa pui la mijloc feliute de branzica sau cascaval ori alte preparate care ii plac lui foarte mult.
 

Lasa-l sa-si aleaga singur legumele preferate si implica-l la gatit


Nu conteaza ca cel mic le va alege pe criterii subiective - forma, culoare etc. Toate legumele sunt au beneficii importante pentru copil, asa pe oricare le va alege sunt bune si exista un mod gustos si sanatos de a le gati pentru el.

De fiecare data cand alege o leguma, accentueaza ideea ca va trebui sa o manance dupa ce o cumparati. Mergeti acasa si gatiti-le. Implica-l si pe el in arta gatitului, pentru ca va fi mai dornic sa le pape, stiind ca si el a contribuit la prepararea lor. Daca tot refuza, aminteste-i ca el le-a ales si ca ti-a promis ca le va papa. Intr-un final va ceda!
 

Dati nume dragalase legumelor


Atunci cand mergeti la cumparaturi si alegeti legumele, obisnuiti-va sa gasiti impreuna nume amuzante si dragalase pentru ele.

Cel mic se va distra pe cinste in timpul cumparaturilor si va fi nerabdator sa guste din acele produse cu nume hazlii. Pana la urma, cine nu ar gusta din legume numite "degetica", "sabiuta", "bagheta magica", "sau "gogoloase" ori ce alte nume va mai vin in minte pentru pastai de fasole, sparanghel, broccoli, varza de Bruxelles sau altele.
 

Aranjeaza-i legumele haios pe farfurie


Daca micutul tau va avea in fata o farfurie cu un amestec mucilaginos de legume sau un piure de o culoare dizgratioasa, poate sa fie cat de gustos vrei tu, dar el nu va manca din ea.

Nu uita ca si copilul apreciaza aspectul unui preparat si mai intai mananca cu ochii si apoi cu gura. Fa tot felul de forme vesele din legume in farfurie: chipuri zambarete, arici , iepurasi , floricele , iar micutul va fi incantat sa le deguste.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului