Cresterea copilului

#limbaj non-verbal #bebelusi #vorbire #limbajul bebelusului #primele cuvinte #limbajul copilului

Limbajul bebelusului: semne si gangureli

Dezvoltarea limbajului la bebelusi nu incepe cu primul cuvant rostit, asa cum ai putea crede. Micutul tau incepe sa comunice cu tine inca din burtica, printr-un limbaj non-verbal . Prima forma de comunicare de dupa nastere este plansul, pentru ca mai apoi sa iti transmita starile lui prin scancete, gangureli, balbaieli, iar in apropiere de 1 anisor sa rosteasca primul "mama" sau "tata" si sa lege propozitii pana la 2 ani.

limbajul bebelusului incepe din burtica mamei, cand micutul descopera primele sunete ale inimii tale si ale miscarilor organelor si fluidelor din cavitatea intrauterina. Primele lovituri in burtica, miscarile accentuate in urma conversatiilor cu el sau a ascultarii mmuzicii reprezinta prima forma de comunicate non-verbala a bebelusului.
 

0 - 3 luni

Imediat dupa nastere, fiecare miscare pe care o face, plansul si contactul vizual reprezinta metode de comunicare cu tine si cu ceilalti. Nou-nascutul este capabil, la scurt timp dupa nastere, sa discearna intre vocea ta si a altora.

Plansul reprezinta prima forma de limbaj a micutului si modul principal prin care te anunta ca ii este foame, ca a facut pe el sau ca se simte rau. Pe masura ce zilele trec, micutul tau dezvolta un repertoriu intreg de sunete prin care incearca sa intretina in conversatii cu tine: murmure, suspine sau gangureli.
 

4 - 6 luni

Specialistii considera ca incepand cu varsta de 4 luni, bebelusul tau incepe sa gangureasca din ce in ce mai mult si sa treaca treptat la alt nivel de comunicare: balbaitul. El este capabil sa combine consoane si vocale in asocieri fara inteles, dar care sunt extrem de importante - "ga-ga", "ba-ba" etc.

Este posibil ca micutului sa ii scape chiar primul "ma-ma" si "ta-ta" pana la varsta de 6 luni. Poate fi un moment emotionant, dar momentam micutul tau asociaza silabele aleatoriu, fara un inteles pentru el.

 

7 - 12 luni


Bebelusul incepe deja sa pronunte din ce in ce mai multe silabe si chiar asocieri ale lor in cuvinte confuze si este perioada in care incearca sa imite cuvintele pe care i le repeti constant. Balbaitul ramane forma de comunicare de baza, dar limbajul lui progreseaza constant, aparand si primele cuvinte inteligibile.

In aceste luni, micutul invata o multime de lucruri si rosteste pentru prima oara "mama" sau "tata" cu intelesul pe care acestea le au. El incepe sa asocieze cuvinte cu gesturi, de exemplu sa faca cu manuta atunci cand cineva spune "pa" sau "buna".

Pana la implinirea varstei de 1 an, bebelusul incepe sa priceapa si sa raspunda la anumite comenzi. De exemplu, el intelege cand ii spui "lasa jucaria jos", "da-mi manuta" etc.

Bebelusul tau se transforma intr-un orator desavarsit in aceasta perioada si este tot timpul dornic sa pronunte cuvinte noi si sa isi dezvolte cat mai mult vocabularul. Il vei putea auzi tipand, scotand anumite sunete prelungite, amestecand cuvinte si fredonand melodii.
 

1 - 2 ani


In cel de-al doilea an de viata, limbajul copilului cunoaste o dezvoltare fulminanta si capata forme concrete. Micutul intelege sensul cuvintelor obisnuite si simple. El chiar jongleaza cu flexiunile si ridica tonul atunci cand intreaba sau cere ceva. Intelege importanta limbajului pe masura ce isi constientizeaza nevoile si devine dornic sa le comunice.

Pana la 2 ani, copilul reuseste sa pronunte pana la 70 de cuvinte, dar intelege in jur de 200, chiar daca nu le poate rosti. Va reusi sa formeze propozitii din 2, maxim 4 cuvinte simple, fara a asocia logic anumite pronume cu verbe.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului