Cresterea copilului

#copii #limbaj #obscen #educatie #parinti #prieteni

Limbajul obscen la copii

Copiii se afla in faza de invatare, iar unul dintre procedeele prin care acumuleaza noi cunostinte lingvistice este repetitia. Din pacate insa, pe la urechile copilului tau au trecut si cuvinte oscene, asa ca micutul tau a inceput sa vorbeasca urat. Cum poti sa il dezveti pe copil de astfel de obiceiuri?

 

Chiar daca tu te abtii sa nu folosesti un limbaj obscen in fata copilului, nu il vei putea feri intotdeauna de astfel de cuvinte. Intotdeauna va exista un copil la scoala sau la gradinita care va veni cu astfel de informatii, vreun om pe strada care sa vorbeasca mai „colorat” sau vreun program la televizor care "scapa" cuvinte obscene.

 

De ce copilul foloseste un limbaj obscen?
 

 

Vrea sa se integreze in grup

 

La gradinita sau la scoala, este foate posibil ca micutul tau sa auda astfel de cuvinte in grupul de prieteni. Dorind sa se integreze, preia limbajul obscen la colegilor.

 

Nu stie ce inseamna limbajul obscen

 

Copill tau repeta de multe ori ce aude, iar cuvintele obscene nu fac exceptie, mai ales la un copil mic, care nu isi da seama de semnificatia acestora sau de reactia pe care o va provoca in tine daca va rosti aceste cuvinte in fata ta.

 

Este nemultumit

 

Copilul tau este nemultumit si vrea sa te socheze folosind un limbaj obscen. Isi manifesta astfel independenta si stie cum sa iti atraga atentia.

 

Ce faci daca micutul tau foloseste un limbaj obscen

 

Atrage-i atentia

 

Un mod gresit de a incepe o conversatie despre limbajul obscen folosit de copil este sa il pui sa repete ce a zis la gradinita sau in grupul de prieteni. Din start il vei incuraja sa memoreze acele cuvinte.

De asemenea, daca ti se pare amuzant si razi atunci cand copilul vorbeste urat, micutul nu va face decat sa continue sa vorbeasca in acel mod, chiar daca nu isi da seama ce spune.

Primul pas este o discutie serioasa. Priveste-l in ochi si cu fermitate explica-i faptul ca nu ar trebui sa foloseasca acel cuvant din nou. Intreaba-l daca a inteles ce i-ai spus si pune-l sa repete. Nu te enerva insa, nu fi suparat si nu tipa la copil; daca iti vei pierde calmul, copilul se va folosi de aceste cuvinte in momentele in care vrea te provoace, sa iti capteze atentia sau sa te enerveze.

 


Ignora-l
 

 

Daca vei reactiona exagerat la tot ceea ce spune copilul tau, atunci acesta va fi indemnat sa le foloseasca din nou, pentru ca va intelege cum sa iti atraga atentia, fie si intr-un mod negativ. Daca il vei ignora, limbajul obscen nu i se va mai parea atat de interesant.
 

 

Lauda-l pentru comportamentul pozitiv
 

 

Daca observi ca micutul incepe sa se corecteze singur, atunci lauda-i comportamentul. Ofera-i o mica rasplata atunci cand observi ca si-a imbunatatit limbajul.

 

Controleaza mediul in care in care traieste

 

Fii atent la limbajul folosit in familie si la cel al colegilor din anturaj . Incearca sa controlezi acest mediu. Vorbeste cu parintii copiilor care folosesc un limbaj obscen in grupul de joaca si atrage-le atentia asupra acestui lucru. De asemenea, fii atent la cotinutul de la televizor si internet. Poarta o discutie cu persoanele care il au in grija pe copil si mentioneaza-le sa foloseasca un limbaj decent atunci cand sunt in preajma micutului. 

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului