Cresterea copilului

#parinte copil #relatie parinte copil #adolescent #relatie adolescent parinti #adolescent parinti

Unde stabilesti limitele relatiei parinte - adolescent

Implicatiile cresterii unui adolescent sunt mai mari decat cele pe care ti le-ai asumat in perioada de frageda pruncie si copilarie. Schimbarile corporale, inflatia de hormoni si "testele" sociale prin care va trece copilul tau sunt adevarate batai de cap pentru orice parinte. Vezi pana unde poti avansa cu limitele relatiei dintre voi pentru a te bucura de rolul de parinte al unui adolescent.

Prieteni sau modele diferite?

Va trebui sa alegi pana unde pot merge limitele prieteniei voastre. Cu siguranta copilul tau are nevoie de un model in viata, insa acest aspect nu trebuie sa te transforme intr-un personaj intangibil, mai ales ca acum a parasit lumea jucariilor si impartaseste unele preocupari comune cu tine. Cu toate acestea, nu este cazul sa faci tu pasi in jos pe scara evolutiva imbracandu-te in stilul adolescentin.

Nu-i cerceta logica

Teoriile expuse de un adolescent nu ar trebui sa te faca sa iti sara mustarul in fata unor posibile aberatii care ii ies din gura. Pana la varsta de 25 de ani, creierul uman nu este complet format. Nu incerca nici sa ii cercetezi logica, nici sa i-o impui pe a ta. Mai bine lasa-l sa vorbeasca pana la capat si pune-i o intrebare retorica. Il va face sa isi verifice rationamentul singur.

Vacante comune sau separat?

Desi ai oftat cu usurare cand copilul tau a strambat din nas la auzul propunerii de a iesi amandoi in parc, problema vacantelor ramane una fierbinte. O vacanta in familie te poate transforma in ochii lui intr-un mic tiran care-i supravegheaza orice pas. Cel mai bine este sa va organizati vacantele separat, dar asigura-te inainte ca vei avea un supraveghetor de incredere in grupul cu care pleaca la drum adolescentul tau.

Pune-l la munca!

Nu intr-atat incat sa cada seara lesinat de oboseala, dar in weekend si in timpul vacantelor este cazul sa ii acorzi responsabilitati care sa il invete cu pastrarea ordinii si mentinerea unui program. Nu strica nici sa ii gasesti un job part-time in timpul vacantelor. Ii va asigura un venit suficient pentru indeplinirea placerilor din timpul verii. Nu astepta in schimb nici sa aduca venitul integral in casa. Ba poate din cand in cand va trebui sa-i suplimentezi tu bugetul pentru cumpararea unor haine sau a unui gadget nou.

Sursa foto: mamashealth.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului