Cresterea copilului

#depresie copii #comportament copii #educatie copii #mame perfectioniste

Mame perfectioniste = copii perfecti?

Nu este nici pe departe adevarat ca perfectionismul modeleaza copii perfecti, capabili si responsabili. Cu cat te astepti ca micutul tau sa faca lucrurile si mai bine, aproape de perfectiune , cu atat vei forma un copil mai deprimat, anxios, frustrat si singuratic.

Ca parinte, vrei tot ce este mai bun pentru copil. Stii ca vremurile actuale sunt competitive si ca numai cei mai buni reusesc in ceea ce isi propun.

Este recomandat sa stimulezi si incurajezi zilnic prichindelul sa faca fata problemelor in cel mai bun mod cu putinta. Dar ai grija sa nu cazi in capcana perfectionismului, o "boala" greu de suportat de micutul fragil care nu vrea decat sa se mai joace si el din cand in cand.
 

Depresia


Copilul tau este bombardat in fiecare zi de sarcini pe care trebuie sa le duca la indeplinire, fara greseala. In momentul in care da piept cu neputinta de a face unele lucruri devine anxios, frustrat si mereu trist.
 

Singuratate


Nu poti sa fii perfect intr-o lume imperfecta. O va simti si copilul tau la un moment dat, atunci cand se va trezi singurel, fara prieteni cu care sa se joace si sa rada pentru ca nu reuseste sa gaseasca copii care sa se ridice la standardele lui. Ajunge sa traiasca in izolare, departe de un mediu social adecvat varstei lui.
 

Teama de esec


Cand tinzi spre perfectiune, teama de esec creste direct proportional cu obiectivele propuse. Atunci cand copilul se poticneste in anumite probleme si nu reuseste sa gaseasca solutiile cele mai bune la ele, isi pierde increderea in sine, este demotivat si se considera chiar ratat.

Desi este un paradox, greselile sunt cele care reusesc sa il faca pe copil mai bun, responsabil si mai capabil in fiecare zi.

 

Extenuare si stres


Copilul crescut in spirit perfectionist este dezorganizat si dezordonat. Nu este capabil sa prioritizeze sarcinile de lucru din cauza faptului ca toate i se par la fel de importante. Asa se face ca te poti alege cu un micut extenuat si stresat in fiecare clipa.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului