Cresterea copilului

#contraceptie #sarcina

Metoda calendarului: contraceptie sigura?

Metoda calendarului este o cale naturala de prevenire a unei sarcini nedorite, insa este bine sa stii ca eficienta acesteia nu este de 100% si nici macar aproape de acest procent cum ar fi in cazul prezervativului sau a pilulelor contraceptive .


Metoda calendarului se bazeaza pe recunoasterea zilelor fertile ale femeii si evitarea contactelor sexuale neprotejate in aceasta perioada in care sansele ca ovulul sa fie fecundat sunt foarte ridicate.


In mod normal, poti ramane insarcinata intr-o singura zi dintr-o luna, asa ca nu iti ramane decat sa descoperi care este ziua respectiva in cazul tau si sa eviti contactele sexuale neprotejate in acel moment.


Durata ciclului menstrual este in medie de 28 de zile , dar variaza de la femeie la femeie, intre 23 si 35 de zile (se noteaza ca fiind “ziua 1″ ziua in care incepe menstruatia). Desi sansele sunt mici, este foarte posibil ca anumite femei sa aiba o mentruatie regulata si astfel sa calculze cu usurinta zilele in care se afla la ovulatie si pot ramane gravide.


Cum se calculeaza


Ovulatia are loc cu 14 zile inainte de prima zi de menstruatie . La un ciclu stabil de 28 de zile, ovulatia apare in ziua a 14-a, considerand drept prima zi a ciclului, prima zi de menstruatie. La un ciclu stabil de 29 de zile, ovulatia are loc in ziua a 15-a, la cel de 30 de zile ovulatia apare in ziua a 16-a etc, constanta fiind perioada de 14 zile de la ovulatie pana la viitorul ciclu menstrual.


Ai menstruatia neregulata?


In cazul in care mentruatia ta nu este regulata, trebuie sa calculezi cu atentie 6 luni de zile. Asadar, sa spunem de exemplu ca  timp de 6 luni durata ciclului menstrual a fost 28, 29, 26. 31, 27, 25. Din aceste valori se ia durata cea mai mica (25) si cea mai mare a ciclului (31). Apoi, conform metodei de calcul de la ciclul regulat se calculeaza 25-14=11 zile si 31-14=17, ceea ce inseamna ca ovulatia va avea loc intre zilele 11 si 17 ale ciclului, si perioada fertila va fi intre zilele 6 si 19 ( 11-5=6 si 17+2=19), zile in care nu se face sex neprotejat.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului