Cresterea copilului

#copii #bucatarie #culinar #timp liber #parinti

Metode de a petrece timp cu copiii in bucatarie

Daca timpul pe care il petreci alaturi de micutul tau este foarte scurt, ai putea sa imbini utilul cu placutul, invitandu-l pe copil sa te ajute in bucatarie. Gatitul alaturi de copilul tau te va relaxa foarte mult, iar pe micutul tau il va distra si il va face sa se simta de mare ajutor.


Iata cateva modalitati prin care il poti integra pe copil in activitatile din bucatarie.


Spalarea si stergerea veselei


Daca are peste 6 ani, copilul tau este suficient de mare pentru a spala cateva farfurii mici. Lasa-i lui aceasta activitate si da-i de inteles ca te bazezi pe el in aceasta privinta. Totusi, nu ii lasa la indemana cutite, sau alte obiecte cu care s-ar putea rani.


Pregatirea ingredientelor


Daca ai de gand sa pregatesti o mancare cu legume, poti lasa pregatirea acestora in grija copilului tau. Roaga-l sa spele morcovii, sa smulga frunzele ierburilor, sa sparga ouale si alte alimente de care ai nevoie. Daca nu a mai facut acest lucru niciodata, arata-i cu mult calm cum se face si nu ii da de inteles ca este o activitate plictisitoare, de care vrei sa scapi.


Decuparea aluatului


Daca urmeaza sa faci turta dulce sau alta prajitura din aluat, lasa-l pe copilul tau sa participa la pregatirea desertului. Achizitioneaza un set de forme ( iepurasi , ursuleti, inimioare etc) si lasa-l pe el sa decupeze aluatul. Cu siguranta se va bucura foarte mult de aceste clipe.


Transforma bucataria intr-o sala de clasa


Explica-i copilul care sunt pasii pe care ii urmezi atunci cand faci un fel de mancare si intreaba-l daca vrea sa se implice. Cu cat ii vei explica mai multe, cu calm si cu zambetul pe buze, cu atat va fi interesat sa invete mai multe lucruri.


Lasa-l sa pregateasca cina


Daca ai un copil mai mare de 14 ani, ii poti da ocazia sa pregateasca cina. Lasa la atitudinea lui ce anume vrea sa pregateasca (ofera-i sfatul doar daca ti-l cere), permite-i sa faca cumparaturile si sa aranjeze masa.


Chiar daca la final mancarea nu este grozava, lasa-l sa inteleaga ca este buna, dar ca intotdeauna este loc de mai bine. Data viitoare gatiti acelasi fel de mancare impreuna si arata-i cum ar fi mai bine.


Cere-i parerea


Nu te impune si nu ramane blocat pe instructiunile retetei. Simte-te liber sa improvizezi si sa va puneti amprenta personala asupra mancarii. Intreaba-l pe copil daca crede ca ar trebui sa mai pui si alte condimente, legume sau verdeturi ori daca ar trebui sa elimini vreun ingredient. Simplul fapt ca te intereseaza si tii cont de parerea lui, il va face pe copil sa se simta bine.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Sfatul expertului