Cresterea copilului

#pedeapsa #pedeapsa adolescent #greseli adolescent

Metode eficiente pentru a-ti pedepsi adolescentul cand greseste

Adolescenta este o perioada problematica pentru orice parinte. Greselile pe care le poate face copilul tau la aceasta varsta sunt nenumarate, de aceea trebuie sa stii cum sa actionezi pentru ca pedepsele aplicate sa fie eficiente si, in acelasi timp, sa nu il intoarca impotriva ta.

Specialistii portalului Psychology Today (Psihologia Azi) afirma ca cea mai eficienta pedeapsa in cazul unui adolescent rebel este sa-i interzici, temporar, ceva important pentru el, cum ar fi iesitul in oras, accesul la telefonul mobil sau ori la calculator.

Atentie insa, este foarte important sa nu exagerezi cu aceste sanctiuni la orice regula incalcata. Ofera-i totusi libertatea de a alege si pedepseste-l numai atunci cand fapta sa o impune, altfel va fi tentat sa cada in cealalta extrema si sa continue cu actiunile nesabuite.


Restrictioneaza-i accesul la internet

Te-a mintit ca se duce la scoala si tu de fapt ai aflat ca are catalogul plin de absente? Are note mici la una sau mai multe materii? L-ai prins fumand in spatele blocului? Aplica una dintre cele mai grele pedepse pentru adolescenti. Restrictioneaza-i accesul la internet, atat pe computer, cat si pe smartphone. Permite-i accesul la internet numai supravegheat in momentul in care are nevoie sa caute informatii pentru diferite proiecte scolare.


Pune-l sa munceasca in casa

Una dintre cele mai eficiente pedepse, prin care in acelasi timp il si responsabilizezi, este sa ii trasezi sarcini gospodaresti pe care trebuie sa le duca la indeplinire. La varsta lor, adolescentii nu sunt preocupati de aceste treburi, fiind numai cu gandul la prieteni, la intalniri sau la distractie.


Lasa-l sa-si castige singur banii de buzunar

O alta modalitate prin care poti sa ii insufli o mai multa disciplina unui adolescent este sa nu ii mai dai bani de buzunar. Asta nu inseamna ca trebuie sa il privezi de minimele cheltuieli zilnice, insa poti sa-i explici ca trebuie sa munceasca pentru perechea de blugi dorita sau pentru jocuri. Incurajeaza-l sa-si castige singur banii de buzunar si atunci va fi mai responsabil.


Pedepseste-l pe termen scurt

Cu cat il tii mai izolat de restul prietenilor sai, cu atat ii va fi mai greu sa-si recastige statutul. Va fi luat in deradere de catre gasca, ii va scadea stima de sine si va avea dificultati in adaptare. De aceea, ar trebui sa cauti o cale de impacare in maxim cateva zile.

Sursa foto: everydaylife.globalpost.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Sfatul expertului