Cresterea copilului

#relatii #familie #parinti #comportament

Mi-e rusine cu ai mei?

Nu stiu ce inseamna ala un status de messenger si nu gasesc sub nicio forma butonul care inchide o pagina de Internet. N-au auzit de Placebo sau Rammstein , ce sa mai zic de Massive Attack sau Raveonettes. Te contrazic de fiecare data cand la televizor apare Angelina Jolie, jurand ca de fapt e „aia domle, aia cu breton de a jucat in filmul ala... de se plimba cu autobuzul ala de dadea sa explodeze... aia e clar!” si multi dintre ei chiar nu pricep de ce este normal sa faci sex si inainte de nunta. Trebuie sa recunoastem ca sunt momente in viata cand parintii nostri fac o serie de gesturi de care nu suntem prea mandri, noi copiii. Insa, este normal sa ne fie si rusine cu ei?

Faptul ca provenim din generatii total diferite ar trebuie sa ne invete ca nu, nu este bine sa ne fie rusine. Si asta pentru ca asa cum noi avem impresia ca ideile lor sunt invechite si desprinse parca din vremurile apuse ale lui Stefan cel Mare, asa si ei  poate au impresia ca noi suntem niste pustani teribilisti si cu apa in creier care nu s-ar descurca sub nicio forma fara ajutorul lor. Iar, la cum evolueaza lucrurile in generatia „tineretul de azi” parca le-am da si dreptate. Asa ca, mai bine trecem peste, ii iubim si ii respectam  pentru ceea ce sunt, adica doi parinti iubitori care s-au zbatut o viata intreaga ca noua sa ne fie bine acum si sa nu ne lipseaca nimic.

Insa ce se intampla daca trebuie sa-i prezentam unei persoane a carui parere chiar conteaza pentru noi? Adica, bine bine, noi ii apreciem si-i iubim pentru ceea ce sunt. Dar asta, pentru ca noi ii stim foarte bine. Am avut timp suficient pentru a-i cunoaste si intelege. Dar el? Noul venit? El cum o sa reactioneze de exemplu, daca tata, parfumat nitel, se apuca sa trage o hora in mijlocul sufrageriei sau daca mama nu mai podideste cu povestitul dramelor baietilor de la „Dansez pentru tine”, desi tu una stii ca lui nu-i place sub nicio forma emisiunea aia?

In prima faza, te gandesti sa fii preventiva si sa-i instruiesti constiincios pe ai tai inca de la bun inceput. Adica, sa faci in asa fel incat tatal tau sa nu bea mai mult de un pahar cu vin si ala subtiat cu apa minerala in timpul mesei, iar mama ta sa schimbe personajele din ringul viselor cu cele din sala parlamentului. Nu de alta, dar politica este un subiect generalmente acceptat, ca atare ca n-ai cum sa dai gres. Iar daca respectivul pe care incerci tu sa-l impresionezi, tot se simte lezat de una si alta, inseamna ori ca nu are parinti si nu stie cum e, ori ca nu are orizonturile prea largi si nu intelege ca familia ti se da, nu se alege. In prima varianta, trebuie doar sa-l compatimesti si sa nu te superi pe el. Trebuie sa intelege ca e greu sa traiesti fara caldura caminului. In a doua varianta insa, pur si simplu trebuie sa pricepi ca respectivul nu merita atata stres si gata.

Oricum, la orice concluzie ai ajunge, tine cont de un fapt: iubitii sau prietenii vin si pleaca... parintii in schimb vor ramane intotdeauna langa tine si niciodata nu-ti vor dori raul.

Tie ti-a fost vreodata rusine cu ai tai? Daca da, descrie-ne intamplarea.

Foto : www.gilgarciatherapist.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului