Cresterea copilului

#alfabetizare #citit #carti #povesti #desert #ingrediente

Motiveaza-ti copilul sa invete sa citeasca de la varste fragede

Stiai ca prichindelul tau poate invata sa citeasca de la varsta de 3 ani? Potrivit specialistilor in domeniu, familiarizarea cu litere si cuvinte de la cele mai fragede varste are un impact major asupra modului in care copilul va percepe cititul. Ajuta-l pe cel mic sa patrunda in tainele literelor inainte sa fie obligat sa o faca si ii vei dezvolta totodata si alte aptitudini intelectuale.

1 Fa din citit o activitate placuta

Daca prichindelul tau arata semne ca recunoaste literele alfabetului sau intuieste sensul anumitor mesaje scrise, este momentul sa ii faci introducerea in lumea magica a cuvintelor. Procesul trebuie insa sa fie lent, astfel incat copilul sa nu il perceapa ca pe o obligatie.

Jocurile "de-a cititul" pot face parte din activitatile zilnice ale copilului, astfel incat cel mic sa fie mai interesat sa obtina rezultate.

2 Alege carti potrivite pentru copii

Este bine sa alegi materiale de citit colorate, usor de inteles si care ofera informatii interesante pentru copii. Cartile trebuie alese si in functie de capacitatile si varsta copilului.

De asemenea, ele trebuie sa aiba multe imagini si litere mari. Cand ii citesti copilului, este bine sa ii povestesti cate ceva si despre imaginile din carte, astfel incat sa fie interesat sa descopere tot mai mult.

3 Fa-i cunostinta cu alfabetul

De la varste cat mai fragede (3 ani), este bine sa familiarizezi copilul cu alfabetul. Cel mic trebuie sa inteleaga ca toate cuvintele sunt formate din litere. Odata ce va invata ce sunt literele si cum sa le recunoasca, copilul va fi pregatit pentru o noua etapa.

In plus, este bine ca de cateva ori pe zi sa repeti cu el alfabetul, astfel incat sa se obisnuiasca cu sunetele reprezentative pentru A, B, C etc.

4 Pune-l sa asocieze povestea cu imaginile

Atunci cand ii citesti, este bine sa ii povestesti si despre detaliile cartii: imagini, desene, modele si culori. Pentru a-i capta atentia, il poti incuraja sa prezica ce se va intampla. De exemplu, intreaba-l cum crede ca va continua povestea in functie de imagini si desene.

5 Gaseste mereu surse de lectura distractive

La bucatarie, ii poti oferi o carte de bucate cu multe fotografii si il poti ruga sa iti spuna care sunt ingredientele de care ai nevoie pentru a-i pregati desertul preferat, apoi arata-i cum se scriu ele in reteta.

De asemenea, atunci cand ii cumperi o jucarie noua, fa-l curios sa o asambleze singur, pornind de la instructiunile ilustrate, insotite de textul explicativ.

Sursa foto: familyeducation.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului