Cresterea copilului

#conceptie #stres #bebelus #planset bebelus #stres conceptie

Motivul nebanuit pentru care bebelusul tau plange excesiv. Ce au descoperit cercetatorii!

Trairile sau experientele emotionale prin care treci inainte de sarcina isi pun amprenta asupra sanatatii emotionale a copilului imediat dupa nastere. Cercetatorii au descoperit, recent, ca mamicile care sunt depresive, stresate sau anxioase inainte de sarcina risca sa aiba copii care plang excesiv in primul an de viata.

Mame anxioase, copii plangaciosi. Care este explicatia?

Mamicile care au fost anxioase, stresate sau care au trecut prin atacuri de panica in perioada in care incercau sa conceapa copilul prezinta un risc de doua ori mai mare sa aiba bebelusi care plang excesiv. Este concluzia unui studiu recent, publicat in revista de specialitate "Archives of Disease in Childhood".

Potrivit cercetatorilor care au condus studiul, femeile care sunt supuse unor trairi emotionale negative puternice in perioada conceptiei tind sa aiba niveluri crescute de hormoni ai stresului pe parcursul sarcinii, care-si pun amprenta asupra dezvoltarii creierului fatului.

Studiul a fost efectuat pe un esantion de 300 de femei aflate in stadii timpurii ale sarcinii, care au fost chestionate cu privire la istoricul de depresie si anxietate din trecut. Femeile au fost urmarite atent atat in perioada sarcinii, cat si dupa nastere, pana cand copiii lor au implinit varsta de 16 luni.

Rezultatele studiului au evidentiat faptul ca bebelusii nascuti din mamici care au raportat un istoric bogat in stari anxioase sau depresive plangeau mai mult si mai puternic decat cei care fusesera nascuti din mamici cu o sanatate emotionala echilibrata inainte de conceptie.

Pe langa nivelul crescut de hormoni de stres din sarcina, care afecteaza dezvoltarea fatului, cercetatorii au descoperit si ca mamicile cu inclinatii anxioase tind sa aiba un stil parental ceva mai "intruziv" in ingrijirea bebelusilor, ceea ce determina micutii sa planga mai mult si sa fie mai agitati, intrucat imprumuta usor starile emotionale ale mamelor.

De ce este daunator plansul excesiv al bebelusului?

La prima vedere, plansetele excesive ale bebelusului pot parea inofensive pentru sanatatea lui si mai degraba deranjante pentru parinti.

In realitate, bebelusii care plang foarte mult la varste mici prezinta un risc dublu sa sufere de serioase probleme comportamentale in viitor - anxietate, ADHD, agresivitate - si chiar de afectiuni emotionale precum depresia - fata de cei care plang in grade moderate sau foarte putin.

Sursa foto: kidsarelovely.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului