Cresterea copilului

#terapie prin muzica #meloterapie #muzica in sarcina # beneficii muzica

Muzica in timpul sarcinii: rol si beneficii

Muzica este considerata o metoda eficienta si naturala de combatere a stresului sau de relaxare, dar atunci cand esti insarcinata este mai mult decat atat. Se pare ca ritmurile muzicale pe care le asculti cand esti gravida influenteaza dezvoltarea fatului si are acelasi efect de linistire asupra lui, asa cum are asupra ta in unele dintre cele mai neplacute momente din sarcina.
 

Influenteaza muzica dezvoltarea fatului?


Nu exista studii finalizate cu privire la efectele concrete ale muzicii asupra fatului din burtica , iar opiniile sunt variate din acest punct de vedere. Insa se considera ca ascultarea muzicii preferate nu are efecte benefice doar asupra ta. Nici nu s-a nascut inca si micutul din burtica ta asculta cu aceeasi placere melodiile tale preferate si se bucura de ele prin miscari si lovituri in burtica, dar si prin cresterea pulsului.

Specialistii sunt de acord ca simtul auzului se dezvolta la fat inca din burtica. Urechea interna a unui fat se formeaza complet pana in saptamana a 26-a de sarcina, iar reactiile lui la sunete sunt descifrate prin fluctuatiile ritmului cardiac. Schimbarile din rata cardiaca a micutului reprezinta un semnal ca bebelusul este stimulat de muzica pe care o asculti. Ea contribuie astfel de dezvoltarea senzoriala a fatului.

Un alt beneficiu care a reiesit in urma analizarii efectelor muzicii asupra bebelusului nenascut este acela ca expunerea muzicala ajuta la dezvoltarea atentiei lui. Asa cum stimuleaza creierul la adulti, ea are acelasi efect si asupra fatului, o mare parte din creierul acestuia dezvoltandu-se in viata intrauterina.

Sunetele recomandate pentru stimularea micutului in burtica sunt cele calme, armonioase, eventual de muzica clasica sau asa numitele "zgomote albe" - care imita sunete din uterul mamei sau din natura.
Exista raspunsuri pozitive ale expunerii acestuia la sunete comune si familiare, si nu la tonalitati ridicate si zgomote puternice.

Muzica favorizeaza si intermediaza consolidarea unei legaturi unice intre mama si bebe inca din timpul sarcinii. Chiar daca dezvoltarea emotionala a fatului are loc si in urma atingerilor tandre ale pantecului sau a modului in care ii vorbesti, se pare ca muzica si starea pe care aceasta ti-o da tieajuta la relaxarea fatului si la implinirea lui emotionala.

Chiar daca nu exista dovezi concrete care sa ateste beneficii palpabile asupra fatului, specialistii spun ca nu exista motive pentru ca sa nu asculti muzica in sarcina . Daca exista o sansa cat de mica ca ritmurile muzicale sa contribuie la dezvoltarea unui bebe fericit si puternic atunci nu ezita sa o faci. Rau nu are cum sa-i faca!
 

Ce beneficii ai in sarcina de pe urma muzicii?


Probabil ca, in general, asculti muzica pentru a te calma sau relaxa. Dar niciodata nu o sa ii intelegi mai bine efectele decat in timpul sarcinii. Se pare ca aceasta are mai multa "putere" de calmare si de combatere a stresului atunci cand ai un bebe in burtica. In momentele neplacute ale sarcinii, cand suferi de simptome neplacute sau cand te streseaza persoane nedorite, muzica devine cel mai bun medicament de calmare.

In plus, starea de bine si confort emotional pe care ti-o ofera ascultarea muzicii preferate se rasfrange automat si asupra bebelusului. Atata timp cat tu este fericita, linistita si binedispusa, micutul tau va empatiza din plin cu starea ta si va creste voios si armonios pana la momentul nasterii, dar si dupa aceea.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului