Cresterea copilului

#bebelusi #leagan bebelusi # leagan copii #leagane #leagan beto #leagan-beto.eu

(P) Leaganul Beto - Un leagan care ajuta dezvoltarea sanatoasa a bebelusului si ne scapa de dureri de spate

Experientele pozitive de viata din copilarie, incepand de la primele zile dupa nastere, sunt esentiale pentru dezvoltarea sanatoasa si armonioasa a copiilor. Modul in care este ingrijit si cum se comporta lumea inconjuratoare cu el este foarte important si are un impact foarte puternic asupra dezvoltarii bebelusilor.

In primele luni prezenta familiei si in primul rand al mamei este  de neinlocuit  pentru o dezvoltarea armonioasa. Tonul cu care ne adresam copilului, dragostea pe care o daruim sunt la fel de importante pentru un bebelus ca si mancarea si somnul.

In primele luni, mamica nu trebuie sa faca nimic special pentru dezvoltarea bebelusului. Mama trebuie sa fie mama, sa-si asculte instinctele si sa faca tot ce crede ea ca e mai bine pentru copil.

Dar totusi un lucru este foarte important, bebelusul trebuie sa fie leganat cat mai mult posibil, iar asta necesita prezenta fizica a mamei, lucru ce poate sa devina obositor la un moment dat si poate sa provoace dureri de spate.

Bunici si strabunici nostri inca cunosteau acele metode care au fost si sunt eficiente si in zilele noastre, in adormirea copiilor, pentru calmarea colicii la cei mici. Ei stiau cum sa fie in contact permanent cu bebelusul si in acelasi timp sa aiba si libertate, sa nu fie nevoiti sa tina in brate permanent pe micutul. Ei foloseau leaganele suspendate pe grinzi (vara, leaganul era legat pe creanga unui copac, in curte) pentru a legana copii si cantau sau fredonau cantece de leagan.



Astfel copilul era in siguranta. Auzind vocea cunoscuta a mamei si simtind miscarile de leganare deja cunoscute din pantec bebelusul se simtea confortabil, se linistea si adormea in cateva minute. Iar mamica avea libertatea de miscare, nu trebuia sa tina in brate pe micut in timp ce se ocupa cu treburile din casa.

Datorita faptului ca pe piata a existat un gol si nu a fost disponibil un leagan destinat bebelusilor si celor mici care sa intruneasca avantajele leaganelor traditionale si ale celor moderne, comfortabile pentru bebelus si cu un design modern in acelasi timp, a fost conceput Leaganul Beto.

In timp de 3 ani Leaganul Beto a devenit un nume cunoscut si deja este folosit de mai multe sute de bebelusi din tara.

Leaganul Beto - cel mai fantastic leagan-hamac pentru bebelusi si copii mici se bucura de succes deoarece este:
   

  • Sigur
  • Confortabil
  • Ergonomic
  • Usor de montat
  • Usor de curatat
  • Baby- & eco-friendy


Dar cum ajuta acest leagan la dezvoltarea bebelusului?

Dr. Anna Jean Ayres a observat ca in timpul leganarii, creierul bebelusului primeste mai multi stimuli cu ajutorul carora se dezvolta fiecare organ senzorial.

Dupa Ayres, integrarea senzoriala este “procesul neurologic care coordoneaza senzatiile organismului cu cele ale mediului astfel incat organismul sa poata functiona in cadrul mediului.”

Integrarea senzoriala presupune un echilibru intre sistemul nervos central si cel periferic.

Problemele de integrare senzoriala genereaza tulburari de invatare, dezvoltare si comportament.

Disfunctionalitati ale integrarii senzoriale conduc la dezorganizarea sistemelor:

  • vestibular (trimite catre creier informatii senzoriale despre miscarea organismului in spatiu) – disfunctionalitatea sistemului vestibular se manifesta prin postura deficitara si dispraxie.
  • proprioceptiv ( trimite catre creier informatii senzoriale de la muschi si articulatii) – disfunctionalitatea sistemului proprioceptiv se manifesta prin miscari stereotipice ale organismului.
  • tactil ( simtul tactil) – disfunctionalitatea sistemului tactil se manifesta prin hiper si hipo-sensibilitate la stimuli.

A.J.Ayres (1979) a confirmat ca, in ciuda scepticismului consumatorilor, Terapia de Integrare Senzoriala ar trebui sa aiba intaietate in fata altor terapii.
Poate fi dificil pentru un parinte sa creada ca leganarea  l-ar putea ajuta pe copil in vorbire, la citit sau in comportament, insa creierul este atat de complex, incat operatiile realizate nu sunt niciodata vizibile la suprafata.


Pentru cei mai multi copii, integrarea senzoriala se dezvolta din activitatiile obisnuite intreprinse in copilarie. De la nastere pana la varsta de 7 ani creierul este, in primul rand, o masina de prelucrat informatii. Un copil mic nu are prea multe ganduri si idei despre lucruri. El, este in totalitate preocupat de a le percepe, miscandu-se astfel in functie de aceasta perceptie. Reactiile copilului sunt mai mult motrice decat gandite. De aceea primii 7 ani se numesc perioada de dezvoltare senzo- motrica. Daca procesele senzo-motrice au fost bine organizate in primii 7 ani incepand de primele luni de la nastere, atunci copilul va putea invata si se va putea comporta adecvat.

Integrarea senzoriala este cea mai importanta  metoda de prelucrare a informatiilor. Putem astfel zice ca informatiile senzoriale sunt hrana pentru creier, adica acestea compun energia necesara creierului pentru a putea conduce toate functiile corpului. Toata musculatura organelor vitale, tesuturilor si organele sistemelor senzoriale trimit informatii spre creier. Sistemul nervos foloseste aceste informatii pentru a produce un raspuns adecvat.

Leaganul Beto, fixat  intr-un singur punct, se misca inainte-inapoi, de la stanga la dreapta  sau  in orice directie, se roteste in jurul axei si ofera senzatia miscarilor si pe plan vertical (prin utilizare unui arc special dezvoltat pentru Beto). Aceasta miscare libera ajuta foarte mult in stimularea organelor senzoriale. Astfel poate sa ajute in dezvoltarea dinamica a sistemului vestibular (echilibrului), in influentarea pozitiva a procesului de dezvoltare al sistemului nervos central si in dezvoltarea pozitiva a orientarii in spatiu.

De acee,a leaganul BETO este recomandat si de specialisti in kinetoterapie, PENTRU FIECARE NOU-NASCUT SI COPILAS si in mod special pentru bebelusii nascuti prematur, pentru cei nascuti prin cezariana si cei nascuti dupa o sarcina cu risc, care necesita repaus indelungat la pat.

Leaganul Beto este o jucarie distractiva si foarte eficienta cand micutul plange pana cand il iei in brate si incepi sa il legani, cand bebelusul are colici si plange neincetat, in situatii in care mamica are ceva treaba in casa, sau trebuie sa dea mancare copilului mai mare, iar cel mic este plangacios si nu ai cum sa-l tin in brate.

Din feedback-ul mamicilor care folosesc Leaganul Beto s-a dovedit ca nu numai ca il lauda si il recomanda cu incredere pentru toata lumea, dar cand vine vorba sa faca un cadou pentru bebelusii cunostintelor primul lucru la care se gandeste este un Leagan Beto. De ce? Pentru ca stiu din experienta cat de mult inseamna pentru o mamica care simte nevoia sa aiba 10 minute „libere” fara sa planga bebelusul lui in timp ce mananca linistita, in timp ce se ocupe de treburile casnice sau de igiena personala.

Astfel putem spune ca Leaganul Beto contribuie la dezvoltarea sanatoasa a bebelusului.




Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului