Cresterea copilului

#jucarie #papusi #barbie #copil #fata #parinti

Papusile Barbie influenteaza in mod negativ dezvoltarea fetitelor

Toate fetitele isi doresc sa aiba cel putin o papusa Barbie , iar tu ca parinte vrei sa ii indeplinesti toate poftele. Te-ai gandit insa vreodata ca aceste jucarii aparent nevinovate pot fi cauza complexelor legate de aspectul fizic al fetitei tale?

 

Papusa Barbie a intrat de mult in atentia cercetatorilor si in acest scop s-au facut numeroase studii care sa demonstreze daca aceasta jucarie are vreo influenta asupra fetitelor ce vor deveni mai tarziu adolescente.

Doua universitati britanice au pornit de la premisa ca papusile Barbie pot duce la nesiguranta in randul fetitelor, nesiguranta ce se va transforma, mai devreme sau mai tarziu, in probleme legate de nutritie. Imaginea perfecta a papusii, aproape imposibila pentru standardele reale, cu o talie de viespe, picioare ultra-lungi, par blond si un ten de portelan nu poate fi atinsa nici macar de un fotomodel de renume. Cu toate acestea, papusile Barbie sunt "aruncate" in bratele fetitelor inca de la o varsta frageda, iar papusile traditionale, mai „grasune” sau mai haioase, nu isi mai gasesc locul printre copii.

Rezultatele nu au intarziat sa apara si, asa cum se asteptau si cercetatorii, banuielile le-au fost confirmate. „Aceasta imagine perfecta a papusii nu numai ca a afectat increderea in sine a fetelor, insa le-a facut sa se simta nemultumite de propria imagine si sa isi doreasca un corp mai subtire”, sustine psihologul Helga Dittmar. „Studiul demonstreaza faptul ca fetitele nu sunt afectate de orice fel de papusa, ci in special de cele gen Barbie, care reprezinta o imagine distorsionata a unui corp armonios”, sustine psihologul Helga Dittmar.

Un alt test, realizat la Universitatea din Essex, a studiat efectul imaginii Barbie asupra a 200 de clase primare de fete, cu varsta cuprinsa intre 5 si 8 ani. Acestora li s-au aratat diferite imagini, atat a papusilor Barbie, cat si a papusii Emme,  o noua creatie americana, mult mai bine proportionata insa.

Dupa ce au vizualizat imaginile respective, fetitele au fost rugate sa aleaga acele figurine care reprezinta actuala imagine a corpului lor, imaginea pe care si-ar dori-o pentru corpul lor si imaginea ueni femei mature. Rezultatele au aratat ca fetele de 5-6 ani au fost nemultumite de corpul lor si ca isi doreau un corp mai subtire dupa ce au vizualizat papusile Barbie. Pentru fetitele mai mari, efectele negative au fost si mai pronuntate.

Un purtator de cuvant pentru Mattel, companie care produce papusile Barbie, a declarat ca „Barbie le permite fetelor sa viseze cum vor arata atunci cand vor fi mari. Barbie nu este insa modelata la o scala umana, insa vom monitoriza parerile mamicilor in aceasta privinta.”

Pana cand se va intampla acest lucru, cercetatorii atrag atentia parintilor asupra faptului ca micutii sunt foarte influentabili de la o varsta frageda.

Din pacate, Barbie nu promoveaza numai un corp perfect, ci si haine indecente, machiaj conturat si chiar conceptii rasiste, Barbie fiind aproape intotdeauna blonda, alba, cu ochi albastri , nicidecum de o alta nationalitate.

Cercetatorii continua sa atraga atentia asupra acestor papusi, sustinand faptul ca in lume exista mai putin de 100.000 de femei care arata precum Barbie.

In aceste conditii, psihologii te sfatuiesc sa ii oferi fetitei si alt gen de papusi pe care sa le indrageasca inainte de a se „lipi” de Barbie si sa ii aduci aminte intotdeauna faptul ca frumusetea interioara este cea mai importanta si ca fiecare persoana este unica.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului