Cresterea copilului

#greseli parinti #parinti #disciplina copii #educatia copilului

Parintii toxici, cine sunt si cum ii afecteaza pe copii?

Parintii toxici sunt produsul unor familii disfunctionale si sunt acele persoane incapabile sa raspunda nevoilor emotionale, mentale si fizice ale propriilor copii. Sunt tot timpul negativisti sau dimpotriva, prea iubitori si stricti, uneori chiar agresivi verbal si fizic cu copiii si se afla in incapacitatea de a-i creste adecvat. Toxicitatea se manifesta in diferite grade la fiecare parinte in parte. Descopera caracteristicile si semnele unui stil parental toxic si masurile care trebuie luate!
 

Cine sunt parintii toxici?


Exista unii parinti ale caror stiluri parentale sunt extrem de toxice si altii care manifesta stilul parental distructiv doar intr-o mica masura. Nu toate cazurile sunt severe. Insa expresia se refera la acei parinti care se afla in incapacitatea de a asigura un mediu sigur cresterii copilului, care-l agreseaza fizic sau verbal si care nu este in masura sa satisfaca nevoile lui.

Toxicitatea se refera in special la aspectele negative ale unui stil parental. Insa tot parinte toxic se numeste si cel care este supraprotector, care-l sufoca pe copil cu o dragoste necontrolata, care impune o disciplina extrem de stricta.

Si parintii perfectionisti sunt toxici. Cei care au asteptari prea mari de la copiii lor, care nu accepta greselile si impun un stil parental strict sunt o influenta negativa in dezvoltarea copiilor. In mintea lor, intentiile sunt bune si fac asta din dragoste pentru cel mic, dar nu isi dau seama ca, de fapt, cresc un copil frustrat, anxios, izolat si inadaptat social.

Parintii care-si neglijeaza copilul sau care sunt exagerat de pasivi in cresterea lui sunt, de asemenea, considerati toxici. Un copil ignorat, lasat la voia intamplarii, este un copil abuzat , chiar daca nu este atins in niciun fel.

Exista tot felul de parinti toxici. Majoritatea include persoanele cu dizabilitati sau probleme mentale nediagnosticate. Trebuie urmarite semnele unor afectiuni si sindromuri de care pot suferi, precum:
 

  • dependenta de droguri sau alcoolisml;
  • sindromul personalitatii antisociale;
  • tulburare bipolara ;
  • depresie;
  • sindrom obsesiv-compulsiv etc.


Care este influenta unui parinte toxic asupra copilului?


Aceste stiluri parentale nocive isi pun amprenta in dezvoltarea copilului , reprezentand un mediu emotional si mental nesigur si distructiv pentru el. Nu este lasat sa faca alegeri sau sa-si exprime opinii si emotii si ajunge sa se inchida in el si sa se teama intotdeauna sa nu cada in ridicol sau sa fie umilit , deoarece parintele toxic are tendinta sa faca exact acest lucru cu el.

Din nefericire, copilul unui astfel de parinte ajunge sa se autoinvinovateasca pentru lipsa de interes si afectiune a parintelui sau pentru felul in care se comporta cu el. Ajunge sa creasca cu aceasta povara in suflet si sa se transforme intr-un adult cu o stima si o imagine de sine extrem de scazute.

Copilul trebuie separat de parintii toxici, iar acestia din urma trebuie ajutati sa depaseasca problemele, care cel mai probabil, au cauzele inradacinate in copilaria proprie, fiind persoane traumatizate, crescute la randul lor de parinti toxici. Insa trebuie sa fie si dispusi sa primeasca ajutor de la psihoterapeuti si alti specialisti, in functie de problemele pe care le manifesta.

Este un drum lung, greu de parcurs, dar se poate depasi cu succes. Cu rabdare, acesti parinti se pot transforma in parinti responsabili, care-si cresc copilul cu interes si devotament, actionand doar spre binele si dezvoltarea lui armonioasa.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare