Cresterea copilului

#limite #adolescenti # educatie copil #impunere limite #educatie adolescent

Perioada adolescentei: 6 ponturi pentru a impune limite copiilor tai

Adolescenta este cea mai dificila perioada din viata unei persoane, intrucat se face trecerea spre maturitate. Adolescentii de astazi se confrunta cu multe influente negative, astfel ca intelegerea lor si comunicarea cu ei devine mai dificila pentru parinti. Iata cateva ponturi pentru a-ti ajuta copilul sa treaca mai usor peste perioada adolescentei, prin impunerea unor reguli!


1. Comunica eficient

Fii clar si concret cand vine vorba despre regulile impuse si consecintele incalcarii lor. Pentru ca adolescentul sa tina cont de toate sfaturile si regulile pe care i le prezinti, este important sa nu ii lasi nicio portita de a incalca ordinea impusa de tine.


2. Prezinta-i optiunile

Intrucat in adolecenta se incalca multe reguli, este ideal sa vorbesti din timp cu copilul tau si sa ii explici ce este acceptabil sa faca si ce nu. Asadar, discuta cu adolescentul despre filmele pe care le poate urmari, jocurile video pe care le poate cumpara si ce muzica poate asculta.


3. Fii consecvent

Pentru a stabili limitele pentru copilul tau, este important sa fii consecvent. Desi consecventa cere foarte mult efort, rezultatele vor fi benefice atat pentru tine, cat si pentru adolescent.


4. Indruma-ti copilul

Partea creierului care se ocupa cu raportul dintre cauza si efect nu este dezvoltata complet inainte de varsta de 20 de ani. Astfel, adolescentii nu pun mereu in balanta alegerile pe care le fac si efectele pe care acestea le au. Prin urmare, este important sa fie indrumati pentru a depasi cu brio anii adolescentei.


5. Explica-i diferenta dintre privilegiu si drept

Accesul la privilegii, precum telefonul mobil, laptopul ori bicicleta, poate fi usor retras copilului, in cazul in care greseste. Pe de alta parte, hrana, imbracamintea si adapostul sunt drepturi care nu pot fi anulate in cazul unei pedepse. Este recomandat sa ii explici adolescentului, din timp, diferenta dintre privilegii si drepturi.


6. Lasa-l pe adolescent sa isi asume responsabilitatea

Pentru a comunica mai bine cu copilul tau si a te apropia de el, in perioada adolescentei, este recomandat sa ii explici ca trebuie sa devina responsabil si ca toate actiunile pe care le intreprinde ii pot influenta parcursul in viata. Astfel, el va intelege ca trebuie sa fie mult mai atent in tot ceea ce face.

Sursa foto: parentingteens.about.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului